PRIJAVA-468X60-BANNER

Mali akcionari cementare Kosjerić tužili državu za pare

24.02.2009. | Politika

Mali akcionari Fabrike cementa u Kosjeriću od države traže 38 miliona dolara stečenih privatizacijom te firme, navodeći da su sami ulagali u njenu gradnju.

Sedam godina je prošlo od tenderske prodaje Fabrike cementa u Kosjeriću grčkom „Titanu“, a mali akcionari ove kosjerićke firme, sa uverenjem da u toj privatizaciji nije urađeno sve kako treba, i dalje vode borbu da isteraju svoje. Tužili su državu, smatrajući da je prilikom te prodaje prisvojila novac koji njima pripada (38 miliona dolara), ali sud godinama ćuti. Pisali su ovih dana pisma predsedniku države, premijeru, Narodnoj skupštini, Vrhovnom i Ustavnom sudu, a juče su se, konferencijom za novinare u hotelu „Skrapež“, i javnosti obratili.

Oni hoće da dokažu da imovina ove cementare, prodata Grcima kao društveno vlasništvo, nije bila društvena, nego – privatna. Otkud privatne cementare kod nas pre 2000. godine? Objašnjenje glasi da su slučaj ove kosjerićke fabrike i karakter njene svojine specifični, drukčiji nego kod onih u Beočinu i Novom Popovcu, jer je građena u doba SFRJ.

– Fabrika je podizana u periodu od 1974. do 1976. godine, i to iz kredita komercijalnih banaka i razvojnih fondova, čije su rate sve do 1985. godine otplaćivane iz profita fabrike, a radnici su primali umanjene plate dok se gradnja otplaćivala. Država je jedino dala zemljište. Smatramo da je takav način otplate cementare osnov da se taj deo kapitala smatra privatnim i da pripadne onima koji su otplaćivali. Kapital se nije mogao smatrati društvenim, dakle ni privatizovati kao što je urađeno. Ipak, država je u budžet prodajom 70 odsto kapitala ove cementare 2002. godine stavila 38 miliona dolara – kazuje Milovan Gajić, predstavnik malih akcionara.

 

Komentari: 2

Vladimir 09.04.2009 21.05.44

Zasto se protiv drzave Srbije ne pokrene spor u Strazburu?

Vladimir 08.04.2009 22.34.18

Jasno je da su radnici cementare otplacivali kredit za fabriku i da su njihove plate u to vreme bile ispod tadasnjeg minimalca. Osteceni radnici od strane drzave Srbije, imaju sva prava da tuze drzavu jer po svim osnovama F.C.K . je bila njihovo vlasnistvo, a ne drzavno. Ako pravosudje Srbije nije reagovalo za period koi se navodi u tekstu, a sobzirom da je to vec duzi period, jasno je da treba preduzeti druge i hitne mere zastite prava radnika cementare. Recimo sud u Strazburu?

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;