INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nadzidano neće rušiti

20.05.2011. | Večernje novosti

Na različita tumačenja odluke Ustavnog suda o neustavnosti tri odredbe Zakona o održavanju stambenih zgrada stavljena je tačka. Na sastanku predstavnika Ustavnog suda i Ministarstva za prostorno planiranje razjašnjeno je da se za odluka neće primenjivati retroaktivno. To znači da svi investitori, koji su u skladu sa zakonom, sa skupštinama zgrada do 20. aprila ove godine u sudu zaključili ugovore i na osnovu toga dobili građevinske i upotrebne dozvole za prenamenu zajedničkih prostorija, nemaju razloga za brigu.

Niko ih, dakle, neće iseliti, niti će im porušiti nadzidane krovove, adaptirane vešernice i sušionice, a neće im biti osporene ni izdate dozvole. Ugovor sa Skupštinom stanara tretiraće se kao rešen imovinsko-pravni osnov i u procesu legalizacije, kada su kvadrati nadzidani bez građevinske dozvole, ali uz potrebnu saglasnost vlasnika stanova. Prema zakonu, koji se primenjivao od 1995. do 20. aprila ove godine, bila je neophodna saglasnost vlasnika koji poseduju više od polovine ukupne površine zgrade. I upravo je to sadržaj osporenih odredbi zakona u slučajevima nadziđivanja, pretvaranja zajedničkih prostorija u stambene jedinice ili njihovog pripajanja susednom stanu.

- Retroaktivno dejstvo odluke Ustavnog suda bilo je ono čega smo se najviše plašili, jer bi to moglo da izazove velike probleme na terenu - ističe Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Kako se odluka neće primenjivati retroaktivno, najveći deo problema je rešen. To je dobra vest za desetine hiljada građana koji su zahvaljujući prenameni zajedničkih prostorija obezbedili krov nad glavom. Ministarstvo, koje vodim i Ustavni sud oglasiće se vrlo brzo o tome kako da se primenjuje odluka Ustavnog suda i već sledeće nedelje zvaničan stav biće poslat svim opštinskim upravama.

Hitno

Kako će se ubuduće rešavati pitanje novih prenamena zajedničkih prostorija, kaže ministar Dulić, biće poznato kada se pripremi izmena Zakona o održavanju stambenih zgrada u skladu sa preporukama Ustavnog suda. Kako saznajemo, Ministarstvo će izmene zakona pripremiti po hitnom postupku. Za nove prenamene zajedničkih prostorija građani će morati da sačekaju i nova zakonska rešenja.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;