INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlasnici parcela mogu da ugroze investiciju - Porasla cena zemljišta u Boljevcu zbog izgradnje vetroparka

28.04.2011. | Beta

Cena zemljišta na planinama Čestobrodica i Južni Kučaj je utrostručena nakon što je italijanska firma "Bontcom green energy" dobila energetsku saglasnost da tu izgradi vetropark za proizvodnju električne energije, izjavio je predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović.

On je rekao da će vetropark za proizvodnju električne energije koristiti snagu jakih vetrova koji duvaju na planinama Čestobrodica i Južni Kučaj, i da se očekuje postavljanje četrdeset generatora ukupne snage sto megavati.

Za to postrojenje planove je uradila italijanska firma iz Modene, koja više od godinu dana obavlja merenja snage vetra na području Boljevca.

- Razmišljamo da zbog iznenadnog skoka cene placeva na površini od 700 hektara, sa 10 na 30 evra po aru, to područje proglasimo "opštim dobrom" - rekao je Marjanović.

Prostornim planom je utvrđena lokacija za izgradnju Vetroparka, ali, prema njegovim rečima, postoji opasnost da pojedinci ugroze taj projekat tako što bi kasnije ucenjivali buduće investitore visokom cenom zemljišta, ili bi tražili partnerstvom u projektu sa Italijanima.

Marjanović je dodao da su se predstavnici kompanije "Bontcom green energy" žalili na sporost državne administracije u realizaciji projekta izgradnje vetroparka.

- Jagma za zemljištem mogla da bi da dovede do poskupljenja projekta, od koga bi se zbog nerentabilnosti odustalo - upozorio je Marjanović.

Kako piše list "Timok", pozivajući se na izjave meštana okolnih sela, za zemljište na kome se planira vetropark, zainteresovani su mnogi bogataši iz cele Srbije.

Taj list podseća da od ukupno 828 kvadratnih kilometara površine opštine Boljevac, polovinu čine pašnjaci i šume.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;