PRIJAVA-468X60-BANNER

Rekonstruisani Klinički centar Srbije ne bi izdržao zemljotres

06.04.2011. | V. Marić-Brajković | Blic

Zoran Stanković, ministar zdravlja, rekao je juče da je „potpuno razočaran onim što je čuo o izgradnji Kliničkog centra Srbije”, i dodao da bi loš proračun seizmološkog talasa mogao da dovede od urušavanja ovog objekta u slučaju potresa!

Neko je morao da progovori: Ministar zdravlja Zoran Stanković

– Zbog neadekvatnog proračuna zidova i nosećih stubova, sada je neophodno da ih dograđujemo i pojačavamo. Loš proračun može da dovede do urušavanja ovog objekta – izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković u Nacionalnom PET centru, prilikom obilaska Kliničkog centra Srbije.

Ministar je istakao da je zbog ovakve situacije neophodno da svi zajedno, Ministarstvo zdravlja, direktor KCS, gradski sekretar za zdravlje i drugi nadležni ponovo razmotre situaciju i dogovore se o dinamici rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove.

Prema ranijim najavama, planirano je da bude završena do 2012. godine, ali ovi rokovi nisu bili realni. Naime, italijanski konzorcijum sastavljen od firmi „Studio Altieri” i „Steam”, koji je dobio posao, nije na vreme reagovao i dostavio projekte. Rešenja koja su Italijani ponudili nisu prošla reviziju u Srbiji, objasnio je ministar, i odlučeno je da se ti planovi prave ispočetka.
 
– Problem je veliki jer bi zbog radova na zidovima i nosećim stubovima bilo potrebno preseliti sadašnju polikliniku, a to bi usložilo pružanje zdravstvenih usluga i izazvalo nezadovoljstvo građana. Potrebno je da upoznamo javnost sa stanjem, kao i sa aktivnostima koje će biti preduzete. Neko je morao da počne da priča o ovome – istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, sredstva koja je Evropska investiciona banka odobrila za taj projekat su na raspolaganju, a tu instituciju će obavestiti o svim činjenicama.

– Tražićemo od onih koji su nas doveli u ovu situaciju da plate penale – rekao je ministar.
 
Direktor KCS dr Đorđe Bajec istakao je da su već osmišljena prava rešenja za rekonstrukciju tog centra i da će ona za nekoliko dana biti predstavljena javnosti. Evropska investiciona banka je 2006. dodelila kredit od 200 miliona evra za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Stanković će uskoro obići i ostala tri klinička centra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;