Rekonstruisani Klinički centar Srbije ne bi izdržao zemljotres

06.04.2011. | V. Marić-Brajković | Blic

Zoran Stanković, ministar zdravlja, rekao je juče da je „potpuno razočaran onim što je čuo o izgradnji Kliničkog centra Srbije”, i dodao da bi loš proračun seizmološkog talasa mogao da dovede od urušavanja ovog objekta u slučaju potresa!

Neko je morao da progovori: Ministar zdravlja Zoran Stanković

– Zbog neadekvatnog proračuna zidova i nosećih stubova, sada je neophodno da ih dograđujemo i pojačavamo. Loš proračun može da dovede do urušavanja ovog objekta – izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković u Nacionalnom PET centru, prilikom obilaska Kliničkog centra Srbije.

Ministar je istakao da je zbog ovakve situacije neophodno da svi zajedno, Ministarstvo zdravlja, direktor KCS, gradski sekretar za zdravlje i drugi nadležni ponovo razmotre situaciju i dogovore se o dinamici rekonstrukcije ove zdravstvene ustanove.

Prema ranijim najavama, planirano je da bude završena do 2012. godine, ali ovi rokovi nisu bili realni. Naime, italijanski konzorcijum sastavljen od firmi „Studio Altieri” i „Steam”, koji je dobio posao, nije na vreme reagovao i dostavio projekte. Rešenja koja su Italijani ponudili nisu prošla reviziju u Srbiji, objasnio je ministar, i odlučeno je da se ti planovi prave ispočetka.
 
– Problem je veliki jer bi zbog radova na zidovima i nosećim stubovima bilo potrebno preseliti sadašnju polikliniku, a to bi usložilo pružanje zdravstvenih usluga i izazvalo nezadovoljstvo građana. Potrebno je da upoznamo javnost sa stanjem, kao i sa aktivnostima koje će biti preduzete. Neko je morao da počne da priča o ovome – istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, sredstva koja je Evropska investiciona banka odobrila za taj projekat su na raspolaganju, a tu instituciju će obavestiti o svim činjenicama.

– Tražićemo od onih koji su nas doveli u ovu situaciju da plate penale – rekao je ministar.
 
Direktor KCS dr Đorđe Bajec istakao je da su već osmišljena prava rešenja za rekonstrukciju tog centra i da će ona za nekoliko dana biti predstavljena javnosti. Evropska investiciona banka je 2006. dodelila kredit od 200 miliona evra za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Stanković će uskoro obići i ostala tri klinička centra.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...