"Petrohemija" investira u zaštitu životne sredine - Ulaganje od 1,5 miliona evra u fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru

28.03.2011. | eKapija

Hemijska industrija Pančevo "Petrohemija" investiraće u fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina 1,5 miliona evra u cilju unapređenja zaštite životne sredine i poboljšanja energetske efikasnosti, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Tom investicijom na godišnjem nivou fabrika će uštedeti oko 1,4 miliona evra, a puštanje u rad novih postrojenja planirano je u toku 2012. godine.

Kalanović je tokom obilaska pogona fabrike u Elemiru rekla da će Vlada podržati taj investicioni ciklus koji predviđa izgradnju postrojenja za pretvaranje gasa u korisnu energiju.

Ona je rekla da će na taj način 500 kubnih metara gasa - takozvane frakcije C4 koja odlazi u atmosferu, biti pretvoreno u energent, a time će biti smanjena i potrošnja prirodnog gasa.

Potpredsednica Vlade je rekla da je taj primer dokaz da u Srbiji postoji mnogo neiskorišćenih resursa, znanja i inicijative, dodajući da je "Petrohemija" sama pokrenula tu investiciju i da će investirana sredstva biti vraćena tokom 14 meseci.

Direktor fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru Milovan Eremić rekao je da ta fabrika trenutno radi punim kapacitetom, odnosno da su sva tri pogona u funkciji, kao i da 80 odsto proizvedenog kaučuka odlazi na strano tržište, u 23 evropske zemlje i Kinu.

Kalanović je obišla fabriku zajedno sa generalnim direktorom "Petrohemije" Sašom Pavlovim.

Fabrika trenutno proizvodi oko 22.000 tona kaučuka i nekoliko desetina hiljada tona ostalih proizvoda godišnje.

Zahvaljujući Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja proizvodnja u "Petrohemiji" pokrenuta je 2009. godine što je pomoglo i da fabrika u Elemiru dobije kontinuirano snabdevanje sirovinama.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...