"Petrohemija" investira u zaštitu životne sredine - Ulaganje od 1,5 miliona evra u fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru

28.03.2011. | eKapija

Hemijska industrija Pančevo "Petrohemija" investiraće u fabriku sintetičkog kaučuka u Elemiru kod Zrenjanina 1,5 miliona evra u cilju unapređenja zaštite životne sredine i poboljšanja energetske efikasnosti, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Tom investicijom na godišnjem nivou fabrika će uštedeti oko 1,4 miliona evra, a puštanje u rad novih postrojenja planirano je u toku 2012. godine.

Kalanović je tokom obilaska pogona fabrike u Elemiru rekla da će Vlada podržati taj investicioni ciklus koji predviđa izgradnju postrojenja za pretvaranje gasa u korisnu energiju.

Ona je rekla da će na taj način 500 kubnih metara gasa - takozvane frakcije C4 koja odlazi u atmosferu, biti pretvoreno u energent, a time će biti smanjena i potrošnja prirodnog gasa.

Potpredsednica Vlade je rekla da je taj primer dokaz da u Srbiji postoji mnogo neiskorišćenih resursa, znanja i inicijative, dodajući da je "Petrohemija" sama pokrenula tu investiciju i da će investirana sredstva biti vraćena tokom 14 meseci.

Direktor fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru Milovan Eremić rekao je da ta fabrika trenutno radi punim kapacitetom, odnosno da su sva tri pogona u funkciji, kao i da 80 odsto proizvedenog kaučuka odlazi na strano tržište, u 23 evropske zemlje i Kinu.

Kalanović je obišla fabriku zajedno sa generalnim direktorom "Petrohemije" Sašom Pavlovim.

Fabrika trenutno proizvodi oko 22.000 tona kaučuka i nekoliko desetina hiljada tona ostalih proizvoda godišnje.

Zahvaljujući Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja proizvodnja u "Petrohemiji" pokrenuta je 2009. godine što je pomoglo i da fabrika u Elemiru dobije kontinuirano snabdevanje sirovinama.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...