INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nagrade za najbolje arhitekte

19.03.2011. | S. Popović | Večernje novosti

Najbolje arhitektonsko delo izvedeno u Srbiji prošle godine, po mišljenju stručnog žirija Kompanije Novosti, jeste stambena zgrada u Beogradu, na Vračaru u Novopazarskoj ulici 53 - delo arhitektkinja Vanje Miletić i Irene Videnov. Najuspešniji studentski projekat je Alternativni model novobeogradskog bloka 23 Miloša Paunovića.

Na osmi autorski konkurs Kompanije Novosti za najbolje izvedeno arhitektonsko delo u prošloj godini i najbolji studentski rad, pristiglo je ukupno 128 dela: 15 izvedenih radova i 113 studentskih projekata.

Žiri je konstatovao da se ekonomska kriza odrazila na gradnju novih objekata, pa se prošle godine završavala izgradnja zdanja projektovanih mahom po nekoliko godina ranije.

Stambena višespratnica tandema Vanja Miletić - Irena Videnov, po oceni žirija Novosti, respektuje istorijsko nasleđe lokacije na kojoj je nikla na osoben, autorski način. Kuća afirmiše vizure Vračara - otvara poglede budućim stanarima, ali inventivnim intervencijama na fasadi štiti intimnost stana. Hladnoća osnovnih materijala, stakla i betona oplemenjena je toplinom drvenih oplata – TRESPA METEON, čiji je ekskluzivni zastupnik POLYKEM SR iz Beograda.

Alternativni model novobeogradskog bloka 23 Miloša Paunovića je, za razliku od proteklih godina i burnih rasprava vezanim za studentski rad koji treba nagraditi, gotovo bez ozbiljne konkurencije izbio u prvi plan. Žiri je konstatovao ozbiljnost i analitičnost ovog studentskog rada kao poseban kvalitet koji ga izdvaja među 113 prispelih na konkurs. Odlučujući se za rad Miloša Paunovića, žiri, kako je konstatovano, šalje poruku studentima da ne treba ići prečicama već je nužno potpuno posvećivanje radu.

"Nagrada Novosti nije prva koju smo moja koleginica i ja primile za svoj rad, ali nas izuzetno raduje jer spada u nagrade sa najdužom tradicijom, spada u najrespektabilnije nagrade kako u bivšoj Jugoslaviji tako u Srbiji", kaže Vanja Miletić, u prvom reagovanju na vest da su nagrađene. Ona smatra da u prilog ovom uglednom priznanju ide i činjenica da objektivnost žirija koji odlučuje o nagradi nikad nije dovođena u pitanje.

Stručni žiri za nagradu za arhitekturu Kompanije Novosti činili su akademik arh. Branislav Mitrović, prof. Aleksandar Kadijević, arh. Slobodan Maldini, arh. Borislav Petrović i Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Novosti.

Izložba nagrađenih i radova koji su se našli u najužem izboru za nagrade na autorskom konkursu za arhitekturu Kompanije Novosti biće otvorena 1. aprila u beogradskoj galeriji Ozon, na Andrićevom vencu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;