Sanacija objekta Specijalne bolnice za reumatske bolesti u Novom Sadu - Za "Jodnu banju" 180 milion dinara

02.03.2011. | eKapija

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri, i direktor Fonda za kapitalna ulaganja, Momčilo Milović, obišli su juče radove na sanaciji objekta Specijalne bolnice za reumatske bolesti u Novom Sadu.

Istakavši da je "Jodna banja" jedna od najstarijih zdravstvenih institucija i najlepša građevina u našoj pokrajini - kompleks je sagrađen 1910. godine, kada je i stavljen pod zaštitu države kao kulturno dobro, predsednik Pajtić naveo je da je Vlada Vojvodine uložila u njenu rekonstrukciju 180 miliona dinara i naglasio sledeće:

- Ovo je najdetaljnija rekonstrukcija "Jodne banje" u poslednjih sto godina, od kako je sagrađena i počela sa radom. Reč je o jedinoj reumatološkoj bolnici i ustanovi u Vojvodini, čija delatnost obuhvata i dijagnostiku i lečenje i rehabilitaciju, što je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem Vojvodine.

Predsednik Vlade Vojvodine kazao je da će se rekonstrukcijom ovoj zgradi dati novi sjaj i omogućiti da postane reprezentativna zdravstveno socijalna ustanova i bude reprezentativno zdanje od posebne vrednosti kako za Vojvodinu tako i za Srbiju.

Direktorka Specijalne bolnice za reumatske bolesti u Novom Sadu, primarijus dr Milijanka Lazarević zahvalivši se na značajnoj podršci koja stiže iz pokrajina, navela je da je opšti cilj da se u jedinstvenu celinu integriše savremeno, visoko-stručno lečenje reumatizma sa tradicionalnim banjskim lečenjem.

Kapitalna ulaganja u radove na sanaciji ovog zdanja, koji su započeli krajem decembra prošle godine, treba da omogući izvođenje hidroizolacije po evropskim standardima, stolarskih radova, zamenu električnih instalacija, uređenje hola, sanaciju vodovodne i kanalizacione instalacije, celokupnog enterijera i eksterijera i sve to uz veliku pažnju, kako se ne bi narušile autentične vrednosti ovog zdanja o čemu posebno brine Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Radovi su podeljeni u dve faze i kako je direktorka Lazarević istakla očekuje se da će biti završeni do kraja ove godine. Iako su radovi u jeku, rad s pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije ugrožen. Prema očekivanjima svih koji ulažu trud i sredstva u rekonstrukciju ovog vrednog zdanja, lečenje pacjenata u "Jodnoj banji" biće na mnogo većem standardu, kao i kvalitet zdravstvenih usluga.


 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...