INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Obnova pirotske Gazele tek kad budu izgrađeni mostovi na Koridoru 10

01.03.2011. | Zoran Panić | Blic

Izgradnja novog mosta na Nišavi u Pirotu umesto dotrajale Gazele neće početi ove godine, jer opština nije dobila novac iz NIP. Gazela je izgrađena pre 30 godina, pri izgradnji je napravljen propust u izvođenju radova i kvalitetu materijala i do sada je dva puta obnavljan. Vozilima težim od pet tona zabranjen je prelazak preko Gazele, ali vozači tu zabranu uglavnom ne poštuju.

Ukoliko Gazela bude potpuno zatvorena za saobraćaj, u Pirotu će ostati samo jedan most na Nišavi, star više od 100 godina. Međutim, država nije odobrila novac za gradnju novog mosta, pa se Piroćanci nadaju da će dobiti dva prelaza preko Nišave u sklopu gradnje koridora 10.

– Ono što nas čeka je izgradnja dva mosta na Nišavi koje će graditi preduzeće „Koridor 10” državnim novcem. Jedan od mostova će ići iz tunela Sarlah prema „Prvom maju”, a drugi će biti na petlji Pirot-zapad kod Hotela „Grand” i na samom ulazu u industrijsku zonu.

Grad će u naredne dve-tri godine imati četiri mosta. Logično je da sačekamo taj trenutak i kad se ova dva mosta izgrade, onda možemo da srušimo Gazelu i izgradimo novu. Obećanje projektanata je da za tri-četiri meseca može da se sruši sadašnja Gazela i izgradi novi most. Međutim, bojimo se da se to ne oduži – kaže zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić, dodajući da su kod Ministarstva za NIP konkurisali sa sedam projekata ukupne vrednosti preko 300 miliona dinara, a prioritet je bilo uređenje gradskog trga, ulica u gradu i puteva ka selima i most Gazela.

Prema rečima Kostića, rukovodstvo opštine je odlučilo da novac namenjen izgradnji Gazele usmeri na neke druge projekte i sačeka trenutak izgradnje dva nova mosta u sklopu budućeg autoputa.

– Pored dokumentacije za Gazelu imamo spremnu dokumentaciju za još jedan most na Nišavi između Železničkog i Mosta ljubavi. Zbog toga smo i odlučili da ove godine ne idemo sa izgradnjom Gazele. Taj novac ćemo upotrebiti za revitalizaciju i izgradnju puteva i za obnovu trga – kaže Kostić. On kaže da je Gazela u lošem stanju i da na ovom mostu postoji ograničenje saobraćaja za teška vozila.

Trg po fazama
Odlukom Vlade Srbije, na predlog Ministarstva za NIP, našoj opštini je za projekat uređenja Trga pirotskih ratnika u centru grada odobreno 57,5 miliona dinara. Učešće opštine je 10 odsto. Sredstva u iznosu od blizu 63 miliona nisu dovoljna za rekonstrukciju celog trga, tako da ćemo ga rekonstruisati u fazama. Mi smo već podneli kompletnu dokumentaciju. Računam da ćemo s tim sredstvima ove godine uspeti da uradimo centralni deo trga, odnosno prostor između Doma kulture i Hotela “Pirot” i od Robne kuće do Ulice srpskih vladara. Ceo projekat je 112 miliona dinara i veoma je zahtevan – kaže Kostić.

 

 

Komentari: 1

Laza 01.03.2011 23.31.41

Nisam znao da i Pirot pati od Gazele :)

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;