INFONET-468X60-BANNER

Most na Dunavu šansa za razvoj privrede i turizma

16.02.2011. | Sveta Mirković | Blic

Industrija, trgovina, turizam, poljoprivreda, zapošljavanje, mala privreda samo su neke od oblasti koje će imati koristi od izgradnje mosta na Dunavu u Braničevskom okrugu koji će povezati Srbiju i Rumuniju, slažu se privrednici i čelnici opština iz ovog kraja, ali i susedne zemlje. Izgradnja mosta dogovorena je u okviru prekogranične saradnje, a trebalo bi da košta oko 100 miliona evra prema prvim proračunima.

Skela kod Rama jedina veza sa susednom državom

Goran Petrović, načelnik Braničevskog upravnog okruga, kaže da je ideja o gradnji mosta u ovom okrugu dobra jer na Dunavu ne postoji nijedan prelaz od Smedereva do Kladova.

- Kako je rumunska delegacija na skupu u Velikom Gradištu usmeno izložila tu ideju, zatražio sam da nam u pisanoj formi na engleskom jeziku dostave zvanično pismo o namerama da bismo mogli da o tome konsultujemo sve strukture društva. Ideja je dobra i korisna i zaslužuje pažnju svih - rekao je Petrović.

U Regionalnoj privrednoj komori u Požarevcu, koja pokriva područja Braničevskog i Podunavskog okruga, ističu da su i do sada imali dobru saradnju s komorama za industiju, trgovinu i poljoprivredu županija Karaš-Severin i Timiš u Temišvaru i da bi sa izgradnjom mosta saradnja mogla biti još bolja. Milica Mitković, predsednica Regionalne privredne komore, kaže da se do sada saranja ogledala u zajedničkoj realizaciji projekata koje finansira EU.

Lokacija poznata za mesec dana
Predsednik županije Karaš-Severin Sorin Frunzaverde rekao je da u Bratislavi na Dunavu ima pet mostova, u Budimpešti sedam, a od Smedereva do Kladova nijedan i zato je ova investicija više nego opravdana.
- Naše delegacije ponovo treba da se sastanu za mesec dana i da odrede mesto gde bi se gradio most. Novac za projekat i gradnju planiramo da obezbedimo iz fondova EU za prekograničnu saradnju, a prema prvim sagledavanjima, most bi koštao oko 100 miliona evra - istakao je Sorin Frunzaverde.

- Ta saradnja odnosi se na podizanje nivoa konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa naše i rumunske strane. Sada je u toku implementacija dva projekta gde će kroz razne vrste obuka posvećenih preduzetnicima i rukovodiocima malih i srednjih preduzeća učestvovati veliki broj preduzeća u cilju podizanja nivoa konkurentnosti da bi kasnije mogli lakše da se implementiraju u evropske tokove.

Druga vrsta saradnje je povezivanje privrednika putem raznih bilateralnih razgovora, poseta sajmovima u Srbiji i Rumuniji i na taj način u poslednjih sedam do osam godina povezano je dosta privrednika sa obe strane, a to je cilj EU - navodi Mitkovićeva.

Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, smatra da bi izgradnja mosta na Dunavu doprinela bržem razvoju Braničevskog kraja i cele Srbije.

- Cveće iz ovog kraja i razni povrtarski proizvodi veoma su traženi u Rumuniji, ali šta to vredi kada sada treba da se transportuju skelom preko Dunava do Vojvodine, a odatle suvozemnim putem do Rumunije i to ih poskupljuje. Između Braničevskog okruga i županije Karaš-Severin postoji dobra saradnja i u oblasti turizma i njihovih ljudi je sve više kod nas, na Srebrnom jezeru.

U Moldavi uskoro otvaraju rudnik bakra i obavestili su me da će biti posla za 2.000 radnika, a kako njih nema dovoljno u ovom kraju Rumunije, to je šansa za naše ljude. Zbog toga mislim da će most preporoditi Braničevski kraj i povezati ga sa tržištem u Rumuniji - kaže Milić.

U opštini Golubac misle da će izgradnja mosta doprineti bržem razvoju privrede, infrastrukture i turizma. Predsednik opštine Golubac Zoran Pajkić priča da se to naslanja i na projekat rekonstrukcije Golubačke tvrđave.

- Taj most doprineće poboljšanju infrastrukture i bržem protoku robe i putnika sa obe strane Dunava. On bi na pravi način oživeo našu tvrđavu, ali i zaleđe čitavog Braničevskog okruga. Još nismo razgovarali o lokaciji ali kod Golubačke tvrđave Dunav je najuži i mislim da bi most tu trebalo graditi - kaže predsednik Pajkić.

U Turističkoj organizaciji Požarevca misle da je gradnja mosta dobra ideja jer je Braničevski kraj vezan za Rumuniju. Time bi se povećao broj turista i to bi skratilo muke putnika kojima je jedina veza sada skela u Ramu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;