INFONET-468X60-BANNER

"Ikea" odustala od fabrike u Srbiji

07.02.2011. | Press

Švedska kompanija "Ikea" odustala je od otvaranja fabrike u Srbiji. Takođe, ni izgradnja velikog trgovinskog centra i robne kuće "Ikee", najavljivana za ovu godinu, sigurno se neće realizovati u 2011.

Kako se saznaje u Vladi Srbije, "Ikea" je odustala od fabrike jer država nije htela besplatno da joj ustupi zemljište.

- Bili smo spremni da damo određene subvencije za pokretanje proizvodnje. Oni su, međutim, hteli da grade fabriku ako im država da besplatno zemljište. Iako se radi o svetskoj kompaniji, Vlada nipošto nije htela da napravi takav ustupak - kaže izvor u Vladi.

Mada se pregovori sa "Ikeom" vode još od 2007. godine, kada ih je započeo tadašnji ministar privrede Predrag Bubalo, nijedan zvaničan dokument nije potpisan.

- Prvobitno je bilo dogovoreno da Srbija "Ikei" ustupi zemljište za izgradnju šoping centra, a da ona zauzvrat izgradi novu fabriku. Zatim je postojala kombinacija da gradi samo fabriku, a na kraju je ostalo da će graditi trgovinski centar i robnu kuću, ali ne na poklonjenom zemljištu - navodi dobro obavešteni izvor.

Portparol "Ikee" u Srbiji Milena Vujačić potvrđuje da njihovo interesovanje trenutno nije usmereno na izgradnju fabrike i da ni trgovački centar i robnu kuću ne možemo očekivati ove godine.

- Konkretno, o izgradnji fabrike ne pričamo. To nam nije u fokusu. Što se tiče robne kuće i trgovačkog centra u Beogradu, nadamo se da ćemo u 2011. završiti proces kupovine zemljišta za tu namenu, ali još ništa nije definisano - kaže Vujačićeva.

Portparol "Ikee" ipak naglašava da oni sarađuju već godinama sa srpskim proizvođačima nameštaja.

- U "Simpu" smo investirali 1,5 miliona evra u unapređenje proizvodnih linija, a isto radimo i u paraćinskoj fabrici "Jasen Lukić". U Srbiji imamo i regionalno predstavništvo za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, kao i tri kompanije sa 48 zaposlenih - navela je Vujačićeva.

U Ministarstvu trgovine su naveli da "nije istina da je `Ikea` odustala od dolaska u Srbiju i da bi ova kompanija kod nas trebalo da uloži 800 miliona evra".

Linkovi:

  • Ikea: Ne tražimo zemljište za džabe - link
 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;