INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zukorlić traži odustajanje od izgradnje hidroelektrane u Gračanici

01.02.2011. | Tanjug

Islamska zajednica u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić zatražila je juče od nadležnih organa Prijepolja da odustanu od planirane izgradnje hidroelektrane na prostoru na kome se nalazi muslimansko groblje u Gračanici.

U pismu predsedniku opštine Prijepolje Dragoljubu Zindoviću se navodi da bi se odustajanjem od izgradnje hidrocentrale na pomenutoj lokaciji izbeglo skrnavljenje groblja, posmrtnih ostataka i porodica umrlih.

Islamska zajednica tvrdi da je zemljište na kome se prostire groblje u Gračanici vakufsko (zdužbina) i u vlasništvu te verske zajednice.

"Islamska zajednica će preduzeti sva zakonom raspoloživa sredstva u cilju zaštite svoje imovine od bilo koje vrste uzurpacije, pa makar to bilo pod izgovorom realizacije važnih projekata", ističe se u pismu Zindoviću, koje je potpisao potpredsednik Mešihata Rešad Plojović.

U pismu se navodi da se Islamska zajednica istovremeno ograđuje od svih eventaulnih neželjenih posledica koje može izazvati nasilno sprovođenje opštinske odluke o izgradnji hidroelektrane na pomenutoj lokaciji.

Plojović podseća da je groblje u Gračanici staro više od jednog veka i da je reč o "aktivnom seoskom groblju", u kome se i danas sahranjuje, pa bi svako izmeštanje imalo "verske, ljudske i moralne posledice".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;