Zukorlić traži odustajanje od izgradnje hidroelektrane u Gračanici

01.02.2011. | Tanjug

Islamska zajednica u Srbiji kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić zatražila je juče od nadležnih organa Prijepolja da odustanu od planirane izgradnje hidroelektrane na prostoru na kome se nalazi muslimansko groblje u Gračanici.

U pismu predsedniku opštine Prijepolje Dragoljubu Zindoviću se navodi da bi se odustajanjem od izgradnje hidrocentrale na pomenutoj lokaciji izbeglo skrnavljenje groblja, posmrtnih ostataka i porodica umrlih.

Islamska zajednica tvrdi da je zemljište na kome se prostire groblje u Gračanici vakufsko (zdužbina) i u vlasništvu te verske zajednice.

"Islamska zajednica će preduzeti sva zakonom raspoloživa sredstva u cilju zaštite svoje imovine od bilo koje vrste uzurpacije, pa makar to bilo pod izgovorom realizacije važnih projekata", ističe se u pismu Zindoviću, koje je potpisao potpredsednik Mešihata Rešad Plojović.

U pismu se navodi da se Islamska zajednica istovremeno ograđuje od svih eventaulnih neželjenih posledica koje može izazvati nasilno sprovođenje opštinske odluke o izgradnji hidroelektrane na pomenutoj lokaciji.

Plojović podseća da je groblje u Gračanici staro više od jednog veka i da je reč o "aktivnom seoskom groblju", u kome se i danas sahranjuje, pa bi svako izmeštanje imalo "verske, ljudske i moralne posledice".

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije