PRIJAVA-468X60-BANNER

Ničić: Zaječar nije oteo "Gorenje" Valjevcima

27.01.2011. | Beta

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić negirao je danas da je taj grad "oteo" Valjevcima novu fabriku slovenačkog Gorenja i dodao da će i stanovnici Valjeva imati koristi od nove fabrike.

Ničić je novinarima kazao da je sastavni deo Ugovora o otvaranju nove fabrike u Zaječaru obaveza otvaranja i 200 radnih mesta u Valjevu i Staroj Pazovi, gde slovenačka kompanija već poseduje fabrike.

Valjevski zvaničnici protestovali su što će nova fabrika "Gorenja" biti otvorena u Zaječaru, a ne u Valjevu gde je već zakupljeno zemljište pored postojeće fabrike.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kritikovao je Ministarstvo ekonomije jer je dalo veće subvencije investitoru ako fabriku otvori u Zaječaru.

Ugovor o gradnji fabrike biće potpisan sutra, a "Gorenje" je izbor Zaječara opravdalo svojim poslovnim planovima. Ugovor sa slovenačkim investitorima sutra će potpisati ministar ekonomije Mladjan Dinkić.

Ničić je dodao da Zaječarci nisu nikome ništa oteli. "Mi se nismo bunili kada je u Valjevu podsticajnim sredstvima otvarana fabrika frižidera i zamrzivača", rekao je on. Prema njegovim rečima, najbitnije je da se u Srbiji otvaraju fabrike i stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mesta.

Ministarstvo ekonomije pozvalo je Ministarstvo finasija da obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova koji će privući investitore, “a ne da im plaćamo da bi ulagali u Srbiju”.

“Umesto što državni sekretar Ministarstva finansija daje ovakve izjave bilo bi bolje da nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji mogu da dobiju što veće podsticaje za investitore kao i da obezbede više novca za izgradnju regionalnih puteva i infrastrukture, koji su ključni za privlačenje investicija”, stoji u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, i dodaje:

“Poražavajuće je što je Zaječar kao najveći grad istočne Srbije tek sad dobio prvu veću investiciju, ali je još veća sramorta što je jedan državni sekretar Vlade protiv te investicije. Razumemo Ilićev lokal patriotizam kao Valjevca, ali on u Vladi treba da vodi računa o svim gradovima podjednako, a podsećamo ga da je Zaječar podjednako srpski grad kao i Valjevo”.

“Ako se jedna fabrika napravi u zapadnoj Srbiji (Valjevo), jedna u Vojvodini (Stara Pazova), a jedna u istočnoj Srbiji (Zaječar) to nije diskriminacija gradova, već ravnomerni regionalni razvoj iza koga bi trebala da stoji cela Vlada Srbije” stoji u odgovoru Ministarstva ekonomije na kritike koje im je uputio državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić, povodom izgradnje fabrike “Gorenje” u Zaječaru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;