Španci hoće da grade autoput u Srbiji i metro u Beogradu

21.01.2011. | Biznis

Španske firme su veoma zainteresovane da učestvuju u realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji, posebno u izgradnji autoputa Beograd - Južni Jadran, beogradskog metroa i u obnovi pruge Beograd - Bar, saopštilo je juče Ministarstvo za infrastrukturu.

Španski ambasador u Srbiji Ignjasio de Palasio Espanja, kako je navedeno, preneo je to prilikom razgovora sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjiću.

Ambasador de Palasio Espanja je obavestio ministra Mrkonjića o velikom iskustvu španskih firmi u privatno-javnom partnerstvu i njihovoj spremnosti da se na taj način uključe u izgradnju autoputa Beograd - Južni Jadran.

Španski ambasador se interesovao i za predstojeću revitalizaciju pruge Beograd-Bar i poslove na železničkom Koridoru 10:

- Španci su po izgrađenim tzv. brzim prugama u samom svetskom vrhu. Izgradili smo u Španiji više od 2.600 kilometara pruga za velike brzine. Na relaciji Madrid -Valensija naši vozovi idu brzinom većom od 300 kilometar na čas - rekao je ambasador de Palasio Espanja.

Ambasador je preneo i želju španskih građevinara da učestvuju u izgradnji beogradskog metroa kada za to dođe vreme i najavio posetu eksperata iz svoje zemlje Srbiji, koji će pripremiti konkretnu ponudu za svoje učešće u ovdašnjim infrastrukturnim projektima.

De Palasio Espanja je pozvao ministra Mrkonjića da uskoro poseti Španiju i na licu mesta se upozna sa mogućnostima španskih građevinara. Mrkonjić je i ovom prilikom rekao da su španskim građevinarima i privrednicima širom otvorena vrata u Srbiji.

Ministar Mrkonjić je kazao da oni odmah mogu da daju svoje predloge oko realizacije putnih i železničkih projekata na Koridoru 10 i autoputu ka Južnom Jadranu, uputivši ih i na razgovor sa crnogorskim ministrom saobraćaja o poslovima koji su od zajedničkih interesa za dve susedne države, navedeno je u saopštenju.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....