INFONET-468X60-BANNER

Kuća bez napajanja električnom energijom iz mreže u naselju Altina u Zemunu

18.01.2011. | Večernje novosti

U Zemunskom naselju Altina, načičkanom nedovršenim, nemalterisanim dvospratnicama, koje su uglavnom podizale izbeglice iz Krajine, uskoro će se pojaviti - kuća budućnosti.

- Cilj mi je da napravim dom koji će biti potpuno nezavisan od električne mreže, da proizvodi dovoljno energije za sve svoje potrebe korišćenjem isključivo obnovljivih izvora - počinje priču Nikola Šakan.

Njegov će dom, kada bude završen, biti „otporan“ i na restrikcije, i na isključenja, i na „crvene uplatnice“ sa opomenama o dugovanjima...

Srpski san - da trošiš struju a nikad je ne plaćaš - postiže se kombinacijom solarnih panela i vetrogeneratora koji proizvode struju, kao i solarnog kolektora, koji služi za grejanje vode.

Šakan, vlasnik malog preduzeća „Telefon inženjering“, procenjuje da u Srbiji već postoji više stotina objekata koji sami proizvode struju, a samo njegova firma „upalila je svetlo“ u njih pedesetak. Ali, to su uglavnom vikendice ili sojenice, daleko od civilizacije.

- Jedan solarni panel omogućava, recimo, napajanje sijalica i televizora bez problema. Ako se tome dodaju još jedan i vetrenjača, kao i akumulator, možete da koristite većinu aparata u domaćinstvu, pa čak i računar i frižider.

Na ovaj korak uglavnom se odlučuju ljudi koji poseduju vikendice u kojima ne borave duže od nekoliko nedelja godišnje, do kojih ne dolazi električna mreža, pa je to jedina isplativa opcija.
 

Zakon

U toku godine u parlamentu će biti usvojen zakon o racionalnoj potrošnji energije na osnovu kojeg će biti osnovan fond za energetsku efikasnost - najavio je u ponedeljak Slobodan Cvetković, savetnik u Ministarstvu životne sredine. - Više banaka trebalo bi da se uključi u finansiranje projekata uštede energije - kazao je Cvetković.

„Prirodna“ energija, ipak, nije nimalo jeftina. Samo za jedan solarni panel trenutno treba izdvojiti 630 evra. Za kuću poput one koju planira da izgradi Šakan - završiće je, tvrdi, za nekoliko meseci - biće potrebno više od 8.000 evra samo za struju. Ko u Srbiji ima tolike pare, pogotovo za „zelene“ potrebe?

- To je istina - slaže se Šakan. - Ali, budućnost jeste u novim tehnologijama, i od toga ne možemo pobeći. Cena „obične“ struje, koja je sada najniža u regionu, i dalje će rasti, dok će obnovljivi izvori energije biti sve jeftiniji. U jednom trenutku će se i izjednačiti.

Jedan od načina da se proizvodnja „struje od Sunca i vetra“ isplati, jeste da se struja ne troši, već - prodaje.

- Ako potpišete ugovor sa Ministarstvom energetike i postanete proizvođač, EPS vam plaća 23 centa po kilovat-času. Onda tu istu struju kupujete po šest centi, i imate čistu zaradu - objašnjava Šakan. - Naravno, ulaganja su velika, pa će vam se ovo isplatiti tek ako imate strpljenja. Evropljani su odavno u toj priči, a čak su i u Hrvatskoj krenuli tim putem. Pa ipak, procedura je kod nas previše komplikovana, a rezultat neizvestan.

 

Energija u Srbiji:

  • 62 odsto struje dobija se iz termoelektrana
  • 34 odsto proizvode naše hidroelektrane
  • 4 odsto stiže iz elektrana na gas

Napomena portala Gradjeivnarstvo.rs: Preporučujemo da pogledate tekstove na tagovima ispod.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;