INFONET-468X60-BANNER

Nagrada za inovaciju srpskom timu inženjera

14.01.2011. | RTS

Na konkursu Lafaržove inovacije 2010. godine u Francuskoj, srpski projekat u oblasti ekološke gradnje proglašen je za jedan od tri najbolja u Evropi. Stručnjaci kažu da bi njegova primena mogla doneti revoluciju u stambenoj gradnji, jer bi postala mnogo brža, efikasnija i jeftinija.

U načinu gradnje, pre svega stambenih objekata, decenijama se ništa bitno nije menjalo, samo su materijali bivali savremeniji, ali grupa naših inženjera, predvođena Jovanom Nikolićem, ponudila je novu tehnologiju, inspirišući se srpskom tradicijom.

Jovan Nikolić iz preduzeća Quattro Construction kaže da su on i njegov tim inženjera uspeli da izolaciju smeste unutar samih zidova, primenjujući srpsku talpu kao sistem veze između panela. Takva izolacija omogućava zadržavanje toplote, smanjuje potrošnju energije za zagrevanje čak 80 odsto, buku za 50 odsto, a ugradnja je mnogo brža i dvostruko jeftinija. U prostorijama ne može da se pojavi vlaga, jer je izolacija u panelima hermetički zatvorena.

"Ako se gradi jedna zgrada godinu dana, mi tu zgradu, iste kvadrature gradimo od 60 do 70 dana. Samim tim povećanjem brzine, smanjenjem broja radnika i efikasnošću sistema strahovito se smanjuje i cena", rekao je Nikolić.

Privredna komora Srbije će pružiti pomoć timu Jovana Nikolića, jer mu je potreban investitor, koji će napraviti zgradu koja će biti naša referenca za svet.

Danica Mićanović iz Privredne komore Srbije kaže da je njihov cilj da sve inovacije zažive u domaćoj privredi kako bi postali nezavisni od uvoza i našli kupca i tržište za svoje tehnologije.

Nikolić je istakao da će, ukoliko ne nađe investitora u Srbiji, razmisliti o ponudi koju je dobio od Alžira da osnuje firmu i gradi čak 100.000 stanova godišnje narednih 10 godina.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;