Rambo Amadeus za Politiku - Energetska kriza morala

09.02.2009. | Politika

U svojoj kolumni u "Politici", Rambo Amadeus se u tekstu pod naslovom Energetska kriza morala osvrnuo na poslednje rasprave o rešavanju problema snabdevanja energijom u Srbiji.

Posebno se osvrćući na ideje građenja nuklearnih elektrana Rambo piše: - Argument broj dva, da su nuklearke čiste, da ne zagađuju, da su bezbjedne. Hm. U rukama preciznih Francuza možda. U rukama Ukrajinaca je Černobil. Poslijedice će se osjećati duže nego što civilizacija postoji.

E sad recite vi meni, na koga mi ličimo više? Kakva je naša tehnička kultura? Na šta liče naša postrojenja i fabrike? Na koga ličimo više, na Francuze ili Ukrajince? Toliko o bezbjednosti.

Kritikujući i ideju proširivanja kapaciteta termoelektrana, podsetio je da npr. Danska već nekoliko decenija ima jednaku proizvodnju energije uz stalni rast proizvodanje. Kako? Ulaganje u energetsku efikasnost...

U zaključku Rambo kaže: - Letargična inteligencija i umorna već bezbroj puta izvarana radnička klasa i poslovično nepovjerljivi seljak su u takvom psihofizičkom stanju da se pored njih trenutno može provući bilo šta.

Kažite mi onda, ko će da spreči šaku gramzivih, kratkovidih i sebičnih tipova da nam ne uvale u dvorište prljavu tehnologiju samo zato da bi mogli da se kupaju u još više šampanjca, da se okruže sa još manekenki, da kupe još veće jahte, jer koliko vidim, već imaju sve od pomenutog. Jer te gramzive kreature ne vide da svojim delanjem već i svojoj rođenoj djeci sjeku granu na kojoj sjede, a kamoli praunucima.

Ja bih se na njihovom mjestu plašio ekološke diktature, za koju je sasvim jasno da se polako ali sigurno uspostavlja.

Običan čovjek se takvoj diktaturi, kojoj su čist vazduh, voda i tlo jedina ideologija, može samo radovati.

Kompletan tekst možete pogledati ovde.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...