IZOLACIJA-468X60-BANNER

Obnovljivi izvori energije: Zeleno će postati profitabilno

06.02.2009. | Economy portal

Privredni razvoj čovečanstva je tesno povezan sa sposobnošću da se energija čoveka zamenjuje drugim vrstama energije, a globalni rast BDP-a po glavi stanovnika je počeo naglo da se ubrzava čim su ljudi počeli da široko koriste fosilna goriva.

Međutim, skorašnja dešavanja, kada su cene najznačajnijih primarnih izvora energije naglo skakale pa padale i kada je došlo do značajnih prekida isporuke usled političkih problema, otkrila su slabosti sadašnjeg energetskog sistema na koji se oslanja svetska ekonomija.

Analitičari Erste Grupe smatraju da bi obnovljivi izvori energije mogli da eliminišu nedostatke sadašnjeg sistema: obnovljivi izvori ne generišu dodatne emisije CO2; hidroenergija, energija vetra i solarna energija postoje u neograničenim količinama; tehnološki napredak smanjuje troškove za obnovljivu energiju, a gotovo svaki region na Zemlji je vrlo pogodan za bar jedan izvor obnovljive energije: energije iz biomase, hidroenergije, geotermalne ili solarne energije.

Ali, da li izvori obnovljive energije kao što su solarna energija, energija vetra i hidroenergija pokrivaju globalnu tražnju za energijom? Gerald Walek, analitičar Istraživačkog tima za tržišta vlasničkih instrumenata u Erste Grupi, smatra da je odgovor nedvosmisleno da. "Za sada nemamo tehnologije da eksploatišemo ovaj potencijal na ekonomičan način, ali verujemo da će više ekonomskih i političkih razloga podržati razvoj obnovljivih izvora u budućnosti: 1) zamena uvoznih fosilnih goriva energijom iz obnovljivih izvora stvara radna mesta; 2) nedavna svađa oko gasa između Rusije, Ukrajine i EU podsetila je političare na važnost energetske nezavisnosti; 3) veća potrošnja na istraživanje i razvoj dovešće do pada troškova za obnovljive izvore", kaže Walek.


Države članice EU treba da ulože 1.100 milijardi evra u nove kapacitete za korišćenje obnovljivih izvora.

Ceo tekst možete pogledati ovde.
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;