Dobra arhitektura počinje od ljudi, završava se sa zgradama

06.02.2009. | M. Avakumović - D. Mučibabić | Politika

Jan Gel (Jan Gehl), danski arhitekta, angažovan na sređivanju priobalja od Dorćolske marine do Ade Huje zamišlja da taj prostor bude dobro povezan sa okolinom ali ne centar za sebe.

Obilje zelenila, mnoštvo pešačkih i biciklističkih zona, manjih gradskih trgova, poslovnih i stambenih objekata, prodavnica na ćošku, Jan Gel, danski arhitekta i urbanista, zamišlja na prostoru od Dorćolske marine do Ade Huje.

Osmišljavanje identiteta metropola poput Njujorka, Kopenhagena, Montreala, Melburna preporučili su ga da učestvuje u izradi Master plana beogradskog priobalja. U ovom projektu „Grad na vodi”, osim Gela, koji je juče gostovao u prestonici, preduzeće „Luka Beograd” angažovalo je i poznatog arhitektu, Danijela Libeskinda, ali i brojne strane i domaće konsultante.

– Svi odgovori za dobre gradove leže u samom čoveku, dobra arhitektura počinje od ljudi, a završava se sa zgradama – izričit je profesor arhitekture na Kraljevskoj danskoj akademiji lepih umetnosti u Kopenhagenu.

On predlaže da sedam kilometara obale dobije takva arhitektonska rešenja koja bi čoveka privukla da se u njemu druži sa prijateljima i podiže decu. Beograd, kaže, ima potencijal da se menja u pravcu kome teže mnoge metropole.

Ceo tekst možete pogledati ovde.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...