INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

MoMA i „Tejt” inspiracija za obnovu Narodnog muzeja

29.11.2010. | M. Vukelić | 24sata

Gotovo osmogodišnjem čekanju da počne obnova Narodnog muzeja konačno se nazire kraj... Ministarstvo kulture juče je izabralo projekat beogradskog arhitekte Vladimira Lojanice kao pobednički na konkursu za obnovu Narodnog muzeja, a prema tom planu muzej će biti otvoren za posetioce do sredine 2013. godine.

Obnovljeni muzej neće se spolja previše razlikovati od onoga na šta su Beograđani navikli, ali će unutrašnjost izgledati futuristički, sa velikim stepeništem, staklenom kupolom i znatno uvećanim izlagačkim prostorom i depoom...

Arhitekta Lojanica kaže za „24 sata” da je glavna namera njegovog tima bila da obnova ne naruši izgled i karakter stare zgrade, ali da konačno rešenje bude i u duhu današnjeg vremena. Na pitanje koji su mu bili uzori prilikom projektovanja obnove muzeja, Lojanica kaže da su to bile najveće svetske galerije poput londonskog „Tejta” i njujorškog muzeja MoMA.

- U svetu se pravi jako mnogo muzeja, a kod nas, posle Muzeja savremene umetnosti, nijedan. Mi smo imali studijske boravke u tim muzejima, proučavali smo literaturu, tako da novu intervenciju uklopimo u autentičnu zgradu. Uzori za to su mi bili muzej u Vašingtonu, intervencija na muzeju u Madridu, proširenje „Tejt” galerije u Londonu, nova ekstenzija Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku... - kaže Lojanica.

Ministar kulture Nebojša Bradić kaže da je glavna ideja da se rekonstrukcija muzeja završi najkasnije za dve - dve i po godine, za šta su sredstva već obezbeđena. Prema njegovim rečima, projekat obnove koštaće i manje od ranije predviđenih 20 miliona evra.

- Naš plan je da uz pripremu projekta i definisanje budžeta tokom 2012. i do polovine 2013. bude završena rekonstrukcija Narodnog muzeja. To je veoma ambiciozan, ali realan plan u odnosu na dosadašnje korake. Ovaj projekat je za kulturu Srbije isto što i Koridor 10 - izjavio je ministar.
Bradić je najavio formiranje fonda za rekonstrukciju nacionalnog muzeja, u koji će osim države biti uključeni i donatori.

Najjeftinije rešenje

PROJEKAT - „Projekat koji je izabran jedan je od jeftinijih i trebalo bi da košta i manje od prvobitnih očekivanja da je to 20 miliona evra. Siguran sam da se neće dogoditi da ovaj nacionalno važan projekat ostane bez sredstava za realizaciju. Sredstva će sigurno biti obezbeđena”, poručio je Bradić.

 

Preporučujemo i tekst:

  • Projekat za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu - klikni na link

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;