INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Održana tehnička radionica na temu procene vrednosti zemljišta

29.11.2010. | Ekoplan

U okviru Projekta "Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji" održana je tehnička radionica na temu procene vrednosti zemljišta, 26. novembra 2010. u Beogradu. Radionicu su organizovali Stalna konferencija  gradova i opština i AMBERO Consulting predstavništvo Beograd.

Nemački eksperti su prezentovali metode procene vrednosti zemljišta i prednosti njene integracije u razvoj građevinskog zemljišta u Nemačkoj i ostalim zemljama.

Na konferenciji je istaknuta prednost utvrđivanja prometne vrednosti zemljišta, kao objektivnijeg i dugoročnijeg sistema, što je slučaj u Nemačkoj, nasuprot isključivo tržišnom pristupu u proceni vrednosti kao kratkoročnom i znatno nestabilnijem sistemu, što je pokazao primer SAD u vreme poslednje bankarske krize. 

Osim toga, naglašena je velika uloga geodetskih organizacija i predstavnika  relevantnih tehničkih struka u ostvarivanju potrebnog broja procenitelja vrednosti zemljišta u Srbiji, iako postoje naznake da će u početku značajnu ulogu u postupku masovne procene, osnosno formiranja inicijalne baze vrednosti zemljišta imati Republički geodetski zavod.

Procena vrednosti zemljišta predstavlja preduslov da bi se uspešno sproveli određeni instrumenti upravljanja zemljištem, kao što je urbana komasacija, čije se uvođenje u domaće zakonodavstvo očekuje u narednom periodu. Procena vrednosti je neophodna i u svim drugim poslovima gde se zemljište pojavljuje kao dobro, bilo da je u pitanju kupoprodaja, brakorazvodna parnica ili utvrđivanje poreza.  

Na radionici su osim organizatora, prisustvovali i predstavnici pilot opština u kojima će komponente procene vrednosti zemljišta ili urbane komasacije kroz Projekat biti testirane, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja kao nosioca Projekta, privatnih geodetskih organizacija i eksperti.

Naredna radionica će biti održana u četvrtak 9. decembra 2010. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština, na temu Održivog urbanističkog i prostornog planiranja.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;