INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pooštravanje propisa o štetnim supstancama u elektronskim uređajima

26.11.2010. | EurActiv

Evropska unija bi u narednim mesecima trebalo da dobije novi propis kojim će se smanjiti upotreba toksičnih supstanci u elektronskim i električnim uređajima. Izmena direktive koju su juče (24. novembra) usvojili poslanici Evropskog parlamenta zabraniće upotrebu toksičnih supstanci u uređajima poput dečjih medveda koji govore i laboratorijske opreme.

Izmenom je predviđeno da se supstance sa crne liste ne smeju koristiti ni u jednom uređaju koji nije na listi izuzetaka, dok je do sada posebnom listom bilo utvrđeno koji proizvodi podležu kontroli. Većina elektronskih uređaja poput telefona i frižidera i do sada nije smela da sadrži toksične supstance, ali neki, poput dečjih medvedića koji govore i laboratorijske opreme, nisu bili na listi kontrolisanih uređaja.

Za izmenu Direktive o ograničenju upotrebe štetnih supstanci u elektronskoj i električnoj opremi, o kojoj je prethodno postignut dogovor sa Savetom ministara EU, glasalo je 640 poslanika, troje je bilo protiv, a 12 uzdržano.

Toksične supstance moći će da se koriste u fotovoltaičnim solarnim panelima (fotonaponskim - PV - prim. Gradjevinarstvo.rs), nepokretnim industrijskim mašinama i vojnoj opremi. Toksične materije će, kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, moći da se koriste i u drugim slučajevima ukoliko je to u interesu zdravlja i bezbednosti potrošača i ako nema mogućnosti za njihovu zamenu, ali takva upotreba će biti vremenski ograničena.

Crna lista za sada obuhvata olovo, živu, kadmijum, heksavalentni hrom, polibromirane bifenile (PBB) i polibromirane difenil etere (PBDE). Ona za sada neće biti proširena, ali će tri godine nakon objavljivanja novog propisa biti revidirana. Evropski poslanici zatražili su da se utvrdi da li neke supstance, poput ftalata koji se koriste za omekšavanje plastike, treba uvrstiti na listu, kao i da se uradi dodatno naučno ispitivanje nanomaterijala.

Savet ministara bi trebalo krajem ove ili početkom 2011. godien da usvoji izmenu propisa. Direktiva stupa na snagu 20 dana od objavljivanja u Službenom glasniku EU, a zemlje članice imaju na raspolaganju 18 meseci da je ubace u svoje zakone.

Parlament i Savet ministara nastavljaju raspravu o načinu odlaganja odbačene elektronske i električne opreme, a plenarno glasanje Parlamenta o tom pitanju zakazano je za februar 2011. godine. Procenjuje se da je stopa rasta elektronskog i električnog otpada tri puta viša od stope rasta gradskog otpada.

Elektronski uređaji sadrže štetne materije koje mogu da ugroze zdravlje i životnu sredinu i tokom korišćenja i nakon toga, kada se kao otpad skladište ili preraduju. Elektronski otpad se za sada često šalje u zemlje u razvoju i tamo prerađuje na način koji nije u skladu sa standardima EU.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;