INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Loše vreme usporava izgradnju tornja na Avali

04.02.2009. | J. Cvetković | Politika

Padao je sneg, gradilište je okovao led, spuštala se magla, a sada duva i vetar koji zna da dostigne brzinu do čak 30 metara u sekundi i nemoguće je graditi pod takvim uslovima.

Zbog lošeg vremena koje, uprkos velikim naporima neimara, usporava izgradnju Avalskog tornja, neizvesno je da li će novi-stari simbol Beograda svečano biti otvoren 29. aprila. Prvi posetioci, kako je planirano, na vrh kolosa trebalo bi da se popnu tačno na dan kada je srušen u NATO bombardovanju pre jedne decenije, ali će po svemu sudeći, morati da sačekaju. Kako je objasnio Goran Milovanović, tehnički direktor preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje d.o.o.”, iako radnici svakodnevno ulažu nadljudske napore da bi toranj sagradili u predviđenom roku, vreme im nikako ne ide naruku.

– Cele zime suočavamo se sa katastrofalnim vremenskim uslovima. Padao je sneg, gradilište je okovao led, spuštala se magla, a sada duva i vetar koji na Avali zna da dostigne brzinu do čak 30 metara u sekundi. Nemoguće je graditi pod takvim uslovima osim da se život radnika stavi „na kocku” – istakao je Milovanović i dodao da će toranj biti završen u roku samo ukoliko to vreme dozvoli.

Pedeset radnika, u dve smene, svakodnevno se bori sa prirodom. Bez obzira na to što se neretko dešava da zbog lošeg vremena grade samo jedan sat dnevno, neimari su televizijski toranj uzdigli već do 114. metra, a trebalo bi da, kao i „original” bude visok čitava 203 metra.

– Dve ploče gondole na kojima će se nalaziti restoran i vidikovac gotove su i trenutno podižemo zidove. Kroz platformu sa gondolom treba da prođe stablo tornja visine 137 metara i da se na njega doda nosač antene od čelika težak 70 tona koji ćemo postaviti u martu – objasnio je Milovanović.

Ceo tekst možete pogledati ovde.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;