Loše vreme usporava izgradnju tornja na Avali

04.02.2009. | J. Cvetković | Politika

Padao je sneg, gradilište je okovao led, spuštala se magla, a sada duva i vetar koji zna da dostigne brzinu do čak 30 metara u sekundi i nemoguće je graditi pod takvim uslovima.

Zbog lošeg vremena koje, uprkos velikim naporima neimara, usporava izgradnju Avalskog tornja, neizvesno je da li će novi-stari simbol Beograda svečano biti otvoren 29. aprila. Prvi posetioci, kako je planirano, na vrh kolosa trebalo bi da se popnu tačno na dan kada je srušen u NATO bombardovanju pre jedne decenije, ali će po svemu sudeći, morati da sačekaju. Kako je objasnio Goran Milovanović, tehnički direktor preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje d.o.o.”, iako radnici svakodnevno ulažu nadljudske napore da bi toranj sagradili u predviđenom roku, vreme im nikako ne ide naruku.

– Cele zime suočavamo se sa katastrofalnim vremenskim uslovima. Padao je sneg, gradilište je okovao led, spuštala se magla, a sada duva i vetar koji na Avali zna da dostigne brzinu do čak 30 metara u sekundi. Nemoguće je graditi pod takvim uslovima osim da se život radnika stavi „na kocku” – istakao je Milovanović i dodao da će toranj biti završen u roku samo ukoliko to vreme dozvoli.

Pedeset radnika, u dve smene, svakodnevno se bori sa prirodom. Bez obzira na to što se neretko dešava da zbog lošeg vremena grade samo jedan sat dnevno, neimari su televizijski toranj uzdigli već do 114. metra, a trebalo bi da, kao i „original” bude visok čitava 203 metra.

– Dve ploče gondole na kojima će se nalaziti restoran i vidikovac gotove su i trenutno podižemo zidove. Kroz platformu sa gondolom treba da prođe stablo tornja visine 137 metara i da se na njega doda nosač antene od čelika težak 70 tona koji ćemo postaviti u martu – objasnio je Milovanović.

Ceo tekst možete pogledati ovde.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...