Stari frižider za novi sa popustom - Od januara zamena dotrajalih kućnih aparata

19.11.2010. | Večernje novosti

Od Nove godine, potrošaći će po principu "staro za novo" moći u zamenu za svoje dotrajale frižidere, šporete, televizore i ostale kućne aparate da pazare nove uz "popust".

Ovaj mehanizam zaživeće zahvaljujući novom pravilniku o električnom i elektronskom otpadu, koji bi trebalo da bude usvojen u prvoj polovini decembra - rekao je u četvrtak "Novostima" Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

- U petak će u Srbiji biti registrovan prvi kolektivni operater za električnu i elektronsku opremu, slovenačko "Gorenje", koje će dobiti to ekskluzivno pravo jer na tržište plasira čak 15.000 tona ove robe - kaže Siniša Mitrović.

- "Gorenje" će imati pravo da sklapa ugovore sa reciklerima koji će stare kućne aparate, preuzimati iz skladišta prodavnice, a zastupaće i ostale proizvođače i uvoznike bele tehnike i tehničkih uređaja u pregovorima sa državom.

Zahvaljujući tome, kaže naš sagovornik, građani će po povlašćenoj ceni moći da pazare belu tehniku i drugih proizvođača, poput "Candy", "Bosch", "Zanussi"...

- Cilj je da na ovaj način država podstakne ravoj reciklažne industrije, smanji količine opasnog otpada koji do sada naši građani nisu imali gde i kome da ostave.

Mitrović kaže da u Srbiji postoje trenutno tri preduzeća koja recikliraju od dva do tri odsto EE otpada, kao i da su još dva u administrativnoj proceduri da je dobiju.

Propisima za kućne uređaje do – elektrane
(izvor: Build magazin, april 2009. godine)

Umesto da podignu novu elektranu ukup­ne snage 730 megavata, u Ostinu, Teksas, SAD, odlučili su se za drugu varijantu:

– Uđite u bilo koju radnju u Ostinu i nećete moći da kupite neefikasan klima-uređaj – kaže Rodger Duncan, generalni menadžer za energetiku Ostina (na fotografiji ispred elektrane Decker, snage 730MW).

Pooštravanjem propisa, beneficijama za energetski efikasne kućne aparate, uređaje i sisteme, kao i kroz druge slične programe, potrošnja električne energije u tom gradu je opala za upravo toliko – 730MW! Istina da stanovnik SAD prosečno troši pet puta više energije od prosečnog potrošača u ostatku sveta, ali Ostin je grad od oko 800.000 stanovnika – računica je primenjiva svuda.

 

 
Share |

Komentari: 1

milan 18.01.2011 10.09.32

kome treba da se javi da bi se zamenio dotrajali EE? jel moze u svakoj radnji koja prodaje belu tehniku i druge aparate ili...

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...
Milan 03.11.2020.
Bravo super svaka cast !