PRIJAVA-468X60-BANNER

Stari frižider za novi sa popustom - Od januara zamena dotrajalih kućnih aparata

19.11.2010. | Večernje novosti

Od Nove godine, potrošaći će po principu "staro za novo" moći u zamenu za svoje dotrajale frižidere, šporete, televizore i ostale kućne aparate da pazare nove uz "popust".

Ovaj mehanizam zaživeće zahvaljujući novom pravilniku o električnom i elektronskom otpadu, koji bi trebalo da bude usvojen u prvoj polovini decembra - rekao je u četvrtak "Novostima" Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

- U petak će u Srbiji biti registrovan prvi kolektivni operater za električnu i elektronsku opremu, slovenačko "Gorenje", koje će dobiti to ekskluzivno pravo jer na tržište plasira čak 15.000 tona ove robe - kaže Siniša Mitrović.

- "Gorenje" će imati pravo da sklapa ugovore sa reciklerima koji će stare kućne aparate, preuzimati iz skladišta prodavnice, a zastupaće i ostale proizvođače i uvoznike bele tehnike i tehničkih uređaja u pregovorima sa državom.

Zahvaljujući tome, kaže naš sagovornik, građani će po povlašćenoj ceni moći da pazare belu tehniku i drugih proizvođača, poput "Candy", "Bosch", "Zanussi"...

- Cilj je da na ovaj način država podstakne ravoj reciklažne industrije, smanji količine opasnog otpada koji do sada naši građani nisu imali gde i kome da ostave.

Mitrović kaže da u Srbiji postoje trenutno tri preduzeća koja recikliraju od dva do tri odsto EE otpada, kao i da su još dva u administrativnoj proceduri da je dobiju.

Propisima za kućne uređaje do – elektrane
(izvor: Build magazin, april 2009. godine)

Umesto da podignu novu elektranu ukup­ne snage 730 megavata, u Ostinu, Teksas, SAD, odlučili su se za drugu varijantu:

– Uđite u bilo koju radnju u Ostinu i nećete moći da kupite neefikasan klima-uređaj – kaže Rodger Duncan, generalni menadžer za energetiku Ostina (na fotografiji ispred elektrane Decker, snage 730MW).

Pooštravanjem propisa, beneficijama za energetski efikasne kućne aparate, uređaje i sisteme, kao i kroz druge slične programe, potrošnja električne energije u tom gradu je opala za upravo toliko – 730MW! Istina da stanovnik SAD prosečno troši pet puta više energije od prosečnog potrošača u ostatku sveta, ali Ostin je grad od oko 800.000 stanovnika – računica je primenjiva svuda.

 

 

Komentari: 1

milan 18.01.2011 10.09.32

kome treba da se javi da bi se zamenio dotrajali EE? jel moze u svakoj radnji koja prodaje belu tehniku i druge aparate ili...

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;