PRIJAVA-468X60-BANNER

Komunalna policija počinje da radi

08.11.2010. | Biznis

Početak rada komunalne policije u Srbiji biće obeležen danas promotivnim skupom u Skupštini Srbije. Skupu će prisustvovati oko 170 prvih komunalnih policajaca iz Beograda, Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca koji će uskoro stupiti na dužnost, a najavljen je i predsednik Srbije Boris Tadić i resorni ministri.

Kako je navedeno u Zakonu o komunalnoj policiji, njihovi poslovi biće održavanje komunalnog reda, kontrola primene zakona i propisa iz nadležnosti grada, nadzor u javnom gradskom i drugom saobraćaju, zaštita životne sredine, kulturnih dobara, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad.

To podrazumeva da će novi policajci biti zaduženi i za kontrolu izlivanja otpadnih voda, uklanjanje snega, kao i za suzbijanje nelegalne prodaje, prosjačenja i bespravne gradnje objekata.

Čuvari komunalnog reda kažnjavaće nesavesne građane koji se nepropisano parkiraju, lepe plakate, ispisuju grafite, prljaju i oštećuju spomenike, skulpture, fasade i drugi gradski mobilijar. Vršiće i kontrolu održavanje zoo higijene u gradu i kontrolisaće izvođenje kućnih ljubimaca, kao i vlasnika pasa koji se ne pridržavaju novog zakona o držanju "opasnih" pasa.

Nova služba moći će da legitimiše, privremeno oduzima predmete, odvodi i kažnjava prekršioce i to naplatom kazne na licu mesta ili podnošenjem prekršajne ili krivične prijave.

Prema Zakonu, komunalni policajaci u obavljanju službene dužnosti imaće status službenog lica uz krivično pravnu zaštitu propisanu zakonom, i ukoliko ih neko ometa ili sprečava u obavljanju dužnosti može da bude kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara.

Oni će nositi značku sa natpisom "Komunalna policija" i grbom grada, kao i pločicu sa imenom, prezimenom i službenim brojem.

U redovnoj opremi službe je i tablica "stop-komunalna policija", foto i video oprema, lampe, lisice, palice, pištaljke, uređaji za učitavanje biometrijskih isprava i detektori metala.
Na podrčju Beograda za prvo vreme komunalnu dužnost obavljaće oko 109 službenika koji će 24 sata pokrivati 17 beogradskih opština.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;