INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Jerusalim - izgradnja kuća ruši pregovore

26.10.2010. | N. Radičević | Politika

Izaslanik UN za Bliski istok Robert Seri kritikovao Izrael zbog ubrzane izgradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Informacija da je za nepun mesec od kada je istekao desetomesečni moratorijum na Zapadnoj obali počela izgradnja čak 544 domova za Jevreje, ne samo što je šokirala mnoge, već i preti da ugrozi nedavno obnovljene direktne pregovore Jevreja i Palestinaca.

Istraživanje novinske agencije Asošijeted pres pokazalo je da je Izrael počeo izgradnju oko 550 stanova otkako je 26. septembra istekao desetomesečni moratorijum na podizanje jevrejskih kuća na okupiranoj Zapadnoj obali.

Odmah je reagovao izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Robert Seri, kritikujući obnovljenu izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i označivši tempo izgradnje „alarmantnim”. Seri je rekao da je izgradnja naselja nelegalna na osnovu međunarodnog prava, dodavši da će to samo još više podriti poverenje i onemogućiti nastavak tek obnovljenih direktnih pregovora.

Novinari AP, na osnovu obilaska 16 od ukupno 120 naselja na Zapadnoj obali i telefonskih razgovora sa zvaničnicima četrdesetak naselja, došli su do toga da je počela izgradnja čak 544 kuće ili stana namenjenih Jevrejima. Ova informacija je samo dala palestinskoj strani argument da optuži Izrael da gradi naselja da bi sprečio osnivanje palestinske države.

„Ovaj broj je alarmantan i predstavlja još jedan indikator da Izrael nije ozbiljan kad je u pitanju mirovni proces, kojim bi trebalo da bude prekinuta okupacija”, rekao je Gasan Katib, portparol vlade palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koji kontroliše Zapadnu obalu.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je pokušao da smanji značaj priče o novim jevrejskim naseobinama rečima da to „neće imati realni efekat na mogući (mirovni) sporazum”.

Iz američkog Stejt departmenta stiglo je saopštenje da je „politika Vašingtona u odnosu na naselja poznata” i da oni ostaju „usredsređeni na cilj napretka pregovora ka dvodržavnom rešenju”. Administracija Baraka Obama ne uspeva da ubedi Izrael da obnovi moratorijum, tako da je čak predlagala dvomesečni produžetak. Palestinci, pak, insistiraju da obustava izgradnje traje sve vreme pregovora, budući da je nerealno da će dve strane za dva meseca postići dogovor o tome gde će biti granica između dve države.

Izraelski list „Harec” prenosi da se mnogi zvaničnici jevrejskih naselja na Zapadnoj obali žale što odobrenja za najveće građevinske projekte i dalje čekaju od vlasti u Jerusalimu. Prema pisanju izraelskih medija, izgradnja 3.700 stanova čeka na potpis ministra odbrane Ehuda Baraka.

Priča Asošijeted presa o novim naseljima izazvala je i žestoke kritike delegacije državnika veterana koji su u poseti Izraelu. Bivša predsednica Irske, koja predvodi delegaciju, izjavila je da je bila „šokirana onim što rade jerusalimske vlasti”, nakon što su ona i bivši američki predsednik Džimi Karter videli kuće u Jerusalimu u koje su se uselili jevrejski naseljenici, pošto su Palestinci iseljeni na osnovu sudske odluke.

Karter, koji već dugo kritikuje izraelsku politiku prema Arapima, rekao je da je prvom čoveku Kneseta (izraelski parlament) preneo svoju zabrinutost.

„Patnje pod okupacijom i siromaštvo naroda Gaze su dokaz neprikladne politike vlade Izraela”, rekao je Karter, najavivši nastavak rada na mirnom rešenju, kao i nastavak njegovog angažovanja da se Izrael povuče iz istočnog Jerusalima da bi postao glavni grad palestinske države.

Na kritike bivših svetskih lidera, koje se tiču jevrejskih kuća u istočnom delu Jerusalima, gradonačelnik Jerusalima Nir Barkat je rekao da on samo pokušava da „poboljša kvalitet života svakog stanovnika grada”.

Izrael je, inače, istočni deo Jerusalima osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i izraelski političari su jedinstveni u tome da neće pristati na podelu grada i da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvek prestonica Izraela. Palestinci, pak, žele da taj deo Jerusalima bude glavni grad njihove buduće države koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Linkovi:

  • Sporni plan rušenja palestinskih kuća u Jerusalimu - klikni na link
  • Ubrzana rekonstrukcija luke u Gazi - dvadesetak sati do dolaska humanitarnog konvoja - klikni na link

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;