INFONET-468X60-BANNER

Potpisan ugovor za izradu studije za hidroelektrane Brodarevo 1 i 2 - gradnja 2011. godine

26.10.2010. | Danas

Miljana Vidović, predsednica i izvršna direktorka kanadske kompanije "Reservoir Capital Corp" i Bratislav Stišović, direktor "Energoprojekt-Hidroinženjeringa", potpisali su juče ugovor o izradi Studije opravdanosti i tenderske dokumentacije za građevinske radove i opremu za hidroelektrane Brodarevo 1 i Brodarevo 2.

Vrednost ulaganja u hidroelektrane procenjuje se na oko 140 miliona evra. Milan Ćušić, zamenik direktora REV d.o.o, ćerka firme "Reservoir Capital Corp" u Srbiji, istakao je da bi građevinski radovi trebalo da počnu sredinom naredne godine. Prema njegovim rečima, 60% investicija odnosi se na radove na kojima će biti angažovane domaće firme.

- Lokalna zajednica će imati koristi od novca koji će se na ime raznih naknada uplaćivati u budžet opštine Prijepolje, a procenjuje se da će to biti oko 5 miliona evra, ali i od drugih aktivnosti. Kako bi posao što pre počeo, uporedo sa idejnim projektom, gradiće se i glavni projekti pojedinih celina. Prvi od njih je skretanje reke Lim i izmeštanje puta Prijepolje-Bijelo Polje na delu teritorije Srbije - naglasio je Ćušić i dodao da je u toku eksproprijacija zemljišta koja bi trebalo da bude završena do kraja godine.

U toku je i izrada Studije zaštite životne sredine, a ugovor obavezuje "Energoprojekt" da postupi u skladu sa zaključcima Državne revizorske institucije, koja će pregledati kompletnu dokumentaciju. Ćušić naglašava da je to jasan dokaz koliko REV insistira na poštovanju srpskih zakona u toj oblasti, naročito onih koji regulišu zaštitu životne sredine.

Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, istakao je značaj projekata, s obzirom da će Srbija zbog pridruženja Evropskoj uniji, morati da postigne određeni procenat proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, što će biti definisano sledeće godine. On je dodao da se resorno ministarstvo zalaže za realizaciju sličnih projekata, s obzirom da u ovom trenutku u Srbiji nije dovoljno iskorišćen hidropotencijal.

Na konferenciji za novinare naglašeno je da "Reservoir Capital Corp" planira da u regionu uloži oko 100 mil EUR u projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije. U naredne dve godine ta kompanija planira da podigne kapacitete jačine oko 1.000 megavata, od čega će više od 500 megavata biti instalirano u regionu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;