Manje vetra nego nekada - usporavanje vazduha za 10%

22.10.2010. | Tanjug

U poslednjih 30 godina brzina vetra smanjija se za 10 odsto, tvrdi grupa francuskih naučnika u članku objavljenom u časopisu "Nejčer džiosajens" (Nature Geoscience).

Ranijim istraživanjima je utvrdjeno da je u SAD, Australiji, Kini i pojedinim regionima Evrope opala snaga pokreta vazdušnih masa u blizini tla, ali nisu navedeni razlozi ove pojave. Pominjane su klimatske promene koje već duže vreme služe da se objasni sve i svašta.

Podaci do kojih su francuski naučnici došli u 10.000 meteoroloških stanica pokazuju da na smanjenje vetra u 60 odsto slučajeva utiče vegetacija, posebno u severnoj hemisferi.

- Iznenadio nas je ovaj trend koji se uočava na celoj severnoj hemisferi, gde 73 odsto meteoroloških stanica beleži usporavanje vetrova izmedju pet i 15 odsto - kazao je vodja istraživanja Rober Votar sa Univerziteta u Versaju - Usporavanje je veće u predelima gde ima više vegetacije.

Ova vest je zabrinula odgovorne u eolskom sektoru, koji strahuju da bi to moglo da znači manji udeo ovog tipa energije u budućnosti, premda brzina vetra nije jedini faktor koji utiče na učinak eolskih elektrana. Ipak, u doba kada se pustinje sve više šire, lepo je čuti vest o povećanju vegetacionog pokrivača.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...