Manje vetra nego nekada - usporavanje vazduha za 10%

22.10.2010. | Tanjug

U poslednjih 30 godina brzina vetra smanjija se za 10 odsto, tvrdi grupa francuskih naučnika u članku objavljenom u časopisu "Nejčer džiosajens" (Nature Geoscience).

Ranijim istraživanjima je utvrdjeno da je u SAD, Australiji, Kini i pojedinim regionima Evrope opala snaga pokreta vazdušnih masa u blizini tla, ali nisu navedeni razlozi ove pojave. Pominjane su klimatske promene koje već duže vreme služe da se objasni sve i svašta.

Podaci do kojih su francuski naučnici došli u 10.000 meteoroloških stanica pokazuju da na smanjenje vetra u 60 odsto slučajeva utiče vegetacija, posebno u severnoj hemisferi.

- Iznenadio nas je ovaj trend koji se uočava na celoj severnoj hemisferi, gde 73 odsto meteoroloških stanica beleži usporavanje vetrova izmedju pet i 15 odsto - kazao je vodja istraživanja Rober Votar sa Univerziteta u Versaju - Usporavanje je veće u predelima gde ima više vegetacije.

Ova vest je zabrinula odgovorne u eolskom sektoru, koji strahuju da bi to moglo da znači manji udeo ovog tipa energije u budućnosti, premda brzina vetra nije jedini faktor koji utiče na učinak eolskih elektrana. Ipak, u doba kada se pustinje sve više šire, lepo je čuti vest o povećanju vegetacionog pokrivača.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...
mara 05.03.2020.
U okolini Kalenić pijace je nemoguće naći p...