IZOLACIJA-468X60-BANNER

Čedo Maksimović dobitnik najvećeg svetskog priznanja u oblasti građevine

11.10.2010. | Beta

Britansko Društvo građevinskih inženjera (Institution of Civil Engineers, ICE) dodelilo je Telfordovu zlatnu medalju grupi od osam naučnika među kojima je i univerzitetski profesor srpskog porekla Čedo Maksimović.

Najveće odlikovanje za dostignuća u građevinskoj nauci, Maksimović i njegovi saradnici osvojili su za publikaciju o novoj generaciji inteligentnih senzora za merenje na građevinskim objektima i infrastrukturnim sistemima u realnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Nagrađena publikacija pod nazivom Mreže bežičnih senzora: kreiranje pametne infrastrukture nastala je u saradnji istraživača i profesora sa Kembridža i njihovih kolega sa Imperijal koledža u Londonu, a objavljena je prvi put u avgustu prošle godine kao deo stručne literature britanskog Društva građevinskih inženjera.

Čedo Maksimović je doktorirao na Građevinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a 25 godina je radio kao profesor iz oblasti mehanike fluida, hidrotehnike, sistema gradske vodne infrastrukture i zaštite životne sredine.

Poslednjih 15 godina predaje na odseku građevinarstva i životne sredine na Imperijal koledžu u Londonu, a počasni član je britanskog Društva građevinskih inženjera.

Telfordova zlatna medalja je najveće svetsko priznanje za istraživanja i stručne publikacije u oblasti građevinarstva koje svake godine dodeljuje britansko Društvo građevinskih inženjera. Nagrada je osnovana 1835. godine u znak sećanja na Tomasa Telforda (Thomas Telford), prvog predsednika te institucije.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;