INFONET-468X60-BANNER

Javna preduzeća pod kontrolom

01.10.2010. | RTS

Kreće kontrola trošenja sredstava u "Skloništima Srbije", "Elektromreži Srbije" i "Transnafti", zbog sumnje da nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama, rekao za RTS državni revizor Radoslav Sretenović.

Državna revizorska institucija počinje kontrolu trošenja novca u tri javna preduzeća, "Skloništima Srbije", "Elektromreži Srbije" i "Transnafti" u Pančevu. Revizija će biti gotova do kraja godine, a rezulati objavljeni u januaru iduće godine.

"Time se ispunjava i drugi uslov da Srbija dobije 200.000 evra pomoći od Evropske unije", rekao je za RTS državni revizor Radoslav Sretenović.

Savet Državne revizorske institucije rukovodio se postojećim kapacitetima, brojem revizora, dinamikom izvršenja poslova, kao i veličinom ovih javnih preduzeća.

Sretenović je rekao da na osnovu informacija do kojih se došlo, postoji sumnja da ova tri javna preduzeća nisu poštovala Zakon o javnim nabavkama, ali da ne može da o tome govori unapred.

Ukoliko se utvrde neke nepravilnosti, Državna revizorska institucija je u obavezi da bez odlaganja podnese odgovarajuće prekršajne prijave i prijave za izvršenje krivičnog dela, rekao je Sretenović.

Odgovarajući na pitanje da li podrška sportu od strane javnih preduzeća spada u nenamensko trošenje novca, Sretenović je precizirao da javna preduzeća mogu iz svoje ostvarene dobiti, po odluci Upravnog odbora, da finansiraju sport i sportske aktivnosti, što je u skladu sa Zakonom.

"U protivnom, svako trošenje sredstava za sport, direktnim knjiženjem na troškovnoj strani, predstavlja nenamensko trošenje sredstava", rekao je državni revizor.

Što se tiče izveštaja o trošenju sredstava ministarstava, koji je trebalo da se pojavi u septembru, Sretenović je rekao da se DRI nalazi u fazi završetka nacrta izveštaja, koji će se revidiranim subjektima uručiti tokom sledeće nedelje.

"Nigde nije zacrtano da to bude baš 30. septembar", istakao je Sretenović.

Kada budu uspostavljeni puni kapaciteti Državne revizorske institucije u sektoru za javna preduzeća, počeće i revizija velikih javnih preduzeća, kao što su "Elektroprivreda", "Železnice", "Jat", najavio je Sretenović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;