On-line BIM servis sajta CE News

23.01.2009. | CE News

Sajt CE News pokrenuo je novi on-line servis sa pružanje informacija o BIM-u. Building Information Modeling Channel je mikro-sajt gde posetioci mogu da pronađu članke, vesti iz industrije, linkove na osnovnom CE News sajtu i linkove ka velikom broju izvora povezanih sa temom BIM-a u građevinarstvu.

BIM Channel je zamišljen kao mesto gde će inženjeri i projektanti razmenjivati iskustva u radu sa BIM programima. Iako postoje već nekoliko decenija, BIM je morao sačekati XXI vek da zauzme mesto koje mu pripada među softverima u građevinarstvu. Osnovna prednost rada u BIM-u je u tome što za razliku od crtačkih, CAD programa, on nudi povezivanje i povratne informacije na osnovu unešenih podataka.

Savremeno građevinarstvo, naročito najkompleksiniji projekti, ne mogu se zamisliti bez primene BIM softvera.

Sponzor BIM Channel-a je softverska kompanija Autodesk.

Šta je BIM? Iz teksta Đorđa Grujića - CAD je mrtav, živeo … hm … BIM!

I, šta je to zbog čega bi većina trebalo da prestane da crta, a počne da projektuje? Odgovor je u protoku informacija. Naime, u klasičnom načinu rada, kao i u CADu, šta digitalni zapis predstavlja je stvar tumačenja onoga ko ga stvara, i onoga ko ga tumači. Softver nema pojma šta je šta – sve su to samo linije i karakteri (slova i brojevi). Dakle, klasična prepreka – tumačenje sadržaja – nije uklonjena.

U BIMu, softver zna šta je to što je ste ubacili. Zna za stubove, grede, ploče, sunce, orijentaciju, geografsku širinu i dužinu, opterećenje, količine, primenjene materijale ... zapravo, BIM izgleda kao CAD jer je grafika najbolji način prikaza prostornih tela. No, od momenta kad počnete rad na projektu, baza podataka, koja je unutar softvera, počinje da se puni.

Kako ljudi i računari ne obrađuju informacije na isti način, tvorci softvera se veoma trude da korisnici ne moraju da misle kako nego šta rade. Zato su tu i interfejsi koji nemaju milione dugmića već ingeniozne ikone (mi arhitekti bi trebalo da smo grafički tipovi, zar ne?) i stalni tok povratnih informacija.


 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 29.03.2020.
Divno..da li neko zna koja je to boja i gde...
Svetlana 23.03.2020.
Postovana ministarka, objasnite nam kako da...
Grada 22.03.2020.
Jesmo li mi gradjani treceg reda
Milan 12.03.2020.
Kolike su dnevnice fizikalaca?
goran 11.03.2020.
"na teritoriji glavnog grada doneto jedno r...