BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Završeno prvo Siemens-ovo takmičenje o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine - „Kroz inovacije do zelene budućnosti“

23.09.2010.

Proglašenjem najboljih novinarskih radova iz oblasti energetike i industrije završeno je prvo Siemens-ovo novinarsko takmičenje „Kroz inovacije do zelene budućnosti“. Do 1. septembra na konkurs je pristiglo 25 novinarskih radova, od čega je 24 ispunjavalo propisane uslove.

Najveći doprinos razvijanju, negovanju i unapređenju kvaliteta izveštavanja o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine u oblasti energetike u toku 2010. društvu su dali novinarka nedeljnika Vreme Jasmina Lazić i dopisnik Večernjih novosti iz Zrenjanina Slobodan Pašić, koji su podelili prvu nagradu.  

Pobednik Gojko Vlaović: s leva na desno - dr Predrag Stefanov, predsednik žirija; Gojko Vlaović, medij Danas

Za najbolji novinarski rad iz oblasti industrije priznanje je dobio novinar Danasa Gojko Vlaović. Takođe, žiri je odlučio da ove godine ne donese priznanje za objavljeni članak iz oblasti medicine, zbog neispunjavanja svih propisanih kriterijuma.

„Sa željom da promovišemo koncept zelenih tehnologija nastavljamo promotivnu kampanju ‘Energetska efikasnost i zaštita životne sredine' u okviru koje smo do sada posetili osam većih gradova u Srbiji i predstavili prednosti koje lokalnim samoupravama i privredi mogu da donesu projekti unapređenja energetske efikasnosti. Upravo završeno novinarsko takmičenje 'Kroz inovacije do zelene budućnosti' je još jedan korak ka odgovornom poslovanju kompanije Siemens i osnaživanju upotrebe koncepta zelenih tehnologija. Verujem da će novinarsko takmičenje postati tradicionalno i da ćemo sledeće godine imati još veći odziv novinara koji pišu za nacionalne i lokalne medije,“ izjavio je generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd Tihomir Rajlić. 

„Pristigli radovi nedvosmisleno ukazuju da su novinari u svom izveštavanju o zelenim tehnologijama imali za cilj da fokus izveštavanja usmere ka olakšavanju procesa osnaživanja društva kroz proširivanje znanja, što je ujedno i bio osnovni cilj održanog takmičenja. Posebno je važno napomenuti izraženu težnju novinara da kroz objavljene članke identifikuju specifična tehnološka pitanja od važnosti po društvo.“ izjavio je dr Predrag Stefanov, docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik žirija.

Prvi laureati Siemensovog takmičenja - „Kroz inovacije do zelene budućnosti“ pored plakete nagrađeni su i studijskim putovanjem u Berlin i tom prilikom posetiće Siemesovu fabriku gasnih turbina u Berlinu.

Na konkurs je u oblastima Energetike i Industrije pristigao značajan broj kvalitetnih radova. Svi članovi žirija su pojedinačno dali nezavisne ocene svakom od kandidovanih tekstova, pri čemu su se novinari u žiriju uzdržali od ocenjivanja kandidata koji dolaze iz njihovih redakcija. Pobednici su izabrani na osnovu najbolje srednje ocene.

Nagrađeni radovi dostupni su na Siemensovom sajtu: http://www.siemens.rs/novinarska-nagrada/

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?
Boca70 20.03.2023.
Kada bi se nivo u kanalizacionim cevima diz...
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...

;