IZOLACIJA-468X60-BANNER

Završeno prvo Siemens-ovo takmičenje o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine - „Kroz inovacije do zelene budućnosti“

23.09.2010.

Proglašenjem najboljih novinarskih radova iz oblasti energetike i industrije završeno je prvo Siemens-ovo novinarsko takmičenje „Kroz inovacije do zelene budućnosti“. Do 1. septembra na konkurs je pristiglo 25 novinarskih radova, od čega je 24 ispunjavalo propisane uslove.

Najveći doprinos razvijanju, negovanju i unapređenju kvaliteta izveštavanja o energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine u oblasti energetike u toku 2010. društvu su dali novinarka nedeljnika Vreme Jasmina Lazić i dopisnik Večernjih novosti iz Zrenjanina Slobodan Pašić, koji su podelili prvu nagradu.  

Pobednik Gojko Vlaović: s leva na desno - dr Predrag Stefanov, predsednik žirija; Gojko Vlaović, medij Danas

Za najbolji novinarski rad iz oblasti industrije priznanje je dobio novinar Danasa Gojko Vlaović. Takođe, žiri je odlučio da ove godine ne donese priznanje za objavljeni članak iz oblasti medicine, zbog neispunjavanja svih propisanih kriterijuma.

„Sa željom da promovišemo koncept zelenih tehnologija nastavljamo promotivnu kampanju ‘Energetska efikasnost i zaštita životne sredine' u okviru koje smo do sada posetili osam većih gradova u Srbiji i predstavili prednosti koje lokalnim samoupravama i privredi mogu da donesu projekti unapređenja energetske efikasnosti. Upravo završeno novinarsko takmičenje 'Kroz inovacije do zelene budućnosti' je još jedan korak ka odgovornom poslovanju kompanije Siemens i osnaživanju upotrebe koncepta zelenih tehnologija. Verujem da će novinarsko takmičenje postati tradicionalno i da ćemo sledeće godine imati još veći odziv novinara koji pišu za nacionalne i lokalne medije,“ izjavio je generalni direktor Siemens d.o.o. Beograd Tihomir Rajlić. 

„Pristigli radovi nedvosmisleno ukazuju da su novinari u svom izveštavanju o zelenim tehnologijama imali za cilj da fokus izveštavanja usmere ka olakšavanju procesa osnaživanja društva kroz proširivanje znanja, što je ujedno i bio osnovni cilj održanog takmičenja. Posebno je važno napomenuti izraženu težnju novinara da kroz objavljene članke identifikuju specifična tehnološka pitanja od važnosti po društvo.“ izjavio je dr Predrag Stefanov, docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsednik žirija.

Prvi laureati Siemensovog takmičenja - „Kroz inovacije do zelene budućnosti“ pored plakete nagrađeni su i studijskim putovanjem u Berlin i tom prilikom posetiće Siemesovu fabriku gasnih turbina u Berlinu.

Na konkurs je u oblastima Energetike i Industrije pristigao značajan broj kvalitetnih radova. Svi članovi žirija su pojedinačno dali nezavisne ocene svakom od kandidovanih tekstova, pri čemu su se novinari u žiriju uzdržali od ocenjivanja kandidata koji dolaze iz njihovih redakcija. Pobednici su izabrani na osnovu najbolje srednje ocene.

Nagrađeni radovi dostupni su na Siemensovom sajtu: http://www.siemens.rs/novinarska-nagrada/

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;