INFONET-468X60-BANNER

Stanovi na Voždovcu mogu i na poček

16.09.2010. | Blic

Svi koji budu ispunjavali uslove i budu želeli da kupe stan u naselju Stepa Stepanović, koji će se graditi na mestu stare kasarne na Voždovcu, moći će da koriste kredite koje subvencioniše država, odnosno biće dovoljno sredstava namenjenih tim kreditima.

Svi koji podignu subvencionisani kredit, do 30. oktobra 2012. godine vraćaju samo glavnicu, što znači oko 80 evra za stan oko 50 kvadrata. Stanovi će biti useljeni do marta 2012.

- Nije istina da stanovi u naselju Stepa Stepanović neće moći da se kupuju subvencionisanim kreditima, jer objekat nije 80 odsto završen. Kreditiraju nas banke pa to nije uslov u ovom slučaju. Mislim da je najbolje rešenje za podstanare, koji veoma teško mogu da izdvoje i za kiriju i za ratu za kredit, da podignu subvencionisani kredit i vraćaju samo glavnicu do oktobra 2012. godine. Tada će se već useliti u novi stan i na taj način će nadomestiti period dok se stanovi grade. Najbolja garancija da će stanovi biti završeni, osim toga što je investitor država, jeste da nas finansiraju banke i kako završavamo faze radova, tako nam uplaćuju pare, što znači da neće smeti ni dan da se probijaju rokovi - objašnjava Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije.

Kako kažu u Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, kredita će biti dovoljno za sve koji ispunjavaju uslove.

- Stanove u naselju Stepa Stepanović građani će svakako moći da kupe kako pomoću subvencionisanih stambenih kredita, tako i komercijalnih kredita banaka. S obzirom na to da je projekat izgradnje naselja u prvoj fazi i da još prvi zahtevi za kupovinu nekretnina nisu upućeni bankama, a da je veliko interesovanje, rano je procenjivati koliko će subvencionisanih kredita tačno biti kada je u pitanju kupovina stanova u pomenutom naselju - objašnjavaju za „Blic” u NKOSK.

U 2010. godini za dugoročno stambeno kreditiranje u Srbiji i subvencionisanje kamate za stambene kredite predviđeno je 2,5 milijardi dinara, koje još nisu potrošene.

- U zavisnosti od trenutka prijema prvih zahteva za kupovinu stanova u naselju Stepa Stepanović, moći ćemo da znamo koliko preostalih sredstava za subvencionisane kredite imamo na raspolaganju. Ipak, kredita će biti dovoljno - naglašavaju u NKOSK.

Svi koji su se do sada prijavili, ili će u narednom periodu rezervisati stan u Građevinskoj direkciji Srbije, biće pozivani po rednom broju rezervacije krajem oktobra, kad se očekuje početak prodaje, da potpišu ugovor. Tada će morati na ime kapare Građevinskoj direkciji Srbije da uplate pet odsto vrednosti stana i imaju rok od tri meseca za realizaciju kredita. Oni koji stan kupuju za keš, celokupan iznos uplaćuju u roku od 30 dana. Svima koji ne ispune ove odrednice ugovora kapara će propasti. Osnovni uslovi za dobijanje subvencionisanih kredita su da podnosioci zahteva nemaju nekretninu na svoje ime, da su kreditno sposobni i da nemaju više od 45 godina. U ovom naselju biće izgrađeno 4.576 stanova.

Primer subvencionisanog kredita za stan na Voždovcu
Kvadratura 50
Cena po kvadratu 1.290 EUR
Kupoprodajna cena nekretnine 64.500 EUR
Učešće 5 % 3.225 EUR
Rok kredita banke   25 godina
Rok kredita Republike Srbije 5 godina
Kredit banke 75 % 48.375 EUR
Kredit države 20 % 12.900 EUR
Rata kredita do oktobra 2012. godine 78-82 EUR
Rata kredita posle oktobra 2012. godine 311,68 EUR
Rata na kredit u poslednjih 5 godina 215 EUR
  
  

 

 

Komentari: 1

zorica 23.09.2010 15.04.33

Rekli su da ce oni zvati po redu prijavljivanja.Sad saznajemo da je onaj ko prvi stigne,a saznajemo i da je vec nekoliko njih obezbedilo stan,cak i da su dali 5% ucesca i obezbedili stan.Ako se to desava bice velika bruka za ministra jer nije obezbedio pravedno deljenje,a ujedno i veliki bes mladih ljudi i njihovih najblizih,a to ce se videti na izborima.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;