IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Turska pomaže obnovu dve tvrđave na Dunavu

22.01.2009. | S. Mirković | Blic

Turska će pomoći obnovu Ramske i Golubačke tvrđave na Dunavu i pripremiti ih za posete turista, rekao je ambasador te zemlje u Beogradu Suha Umar, koji je zajedno sa vojnim atašeom Jikelom Kelešom posetio ove kulturno-istorijske spomenike.

Narodni muzej u Požarevcu uradiće projekte za obnovu i očekuje se da će radovi početi krajem ove godine. Milorad Đorđević, direktor Narodnog muzeja u Požarevcu, koji je bio domaćin predstavnicima Turske, kaže da je razgovarano i o formiranju zajedničkog stručnog tima za istraživanje, obnovu i zaštitu tvrđava.

- Cilj je da se u naše krajeve dovedu turisti iz Turske, kao što naši odlaze kod njih na letovanje. Njima će biti ponuđeno kulturno-istorijsko blago tvrđava, ali i da vide ostale turističke sadržaje braničevskog kraja poput Viminacijuma, etnoparka na Tulbi, ergele Ljubičevo, da posete naše crkve i manastire i prirodne retkosti. Predstavnici Turske izrazili su spremnost da ove projekte pomognu materijalno, tehnički i logistički - kaže Đorđević.

Tačan datum izgradnje Ramske i Golubačke tvrđave nije utvrđen, ali se zna da su nastale u srednjem veku na temeljima ranijih utvrđenja. U njih decenijama nije ulagano, niti su pripremljene za turističke posete, iako je reč o lako dostupnim i očuvanim zdanjima. Posebno se to odnosi na Golubačku tvrđavu za koju stručnjaci kažu da kada bi postojala dobra volja, mogla bi da bude obnovljena za tri-četiri godine.

Gordana Simić, arhitekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da postoje arheološki podaci na osnovu kojih može da se revitalizuje tvrđava, obnove kule i bedemi i turistima omogući da se jednim stepenicama popnu na bedeme. Dragan Jacanović, arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, kaže da kroz Golubačku tvrđavu, kroz koju vodi Đerdapska magistrala, svakodnevno prolaze stotine automobila, a da ne postoji nikakva turistička ponuda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;