INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Svilajncu počinje izgradnja Prirodnjačkog centra

24.08.2010. | Beta

Ministar za nauku i tehnologiju Srbije Božidar Đelić potpisaće sutra (25. avgust 2010. godine) u Svilajncu sa predstavnicima te opštine protokol o finasiranju projekta Prirodnjačkog centra, vrednog 5 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju Đelićevog kabineta, Prirodnjački centar će programski biti deo Centra za promociju nauke, biće finansiran novcem Evropske investicione banke koji je Srbija dobila za istraživanje i razvoj u javnom sektoru.

Planirano je da izgradnja Prirodnjačkog centra počne u septembru ove godine, a da bude završena do maja 2012. godine. Ukupna vrednost centra je 5 miliona evra, od čega će Opština Svilajnac finansirati oko četvrtine cene tog projekta.

 

Projekat Prirodnjačkog centra u Svilajncu

Prirodnjački centar, ukupne površine 3.000m2, biće podeljen na dve etaže osnove 1.500m2 i visine 5m. Centar će biti izrađen u kombinaciji betona i stakla, a u njegovoj neposrednoj blizini nalaziće se naučno-zabavni park. Objekat Prirodnjačkog centra biće okružen požarnim putem, a ispred same građevine biće parking prostor namenjen automobilima i autobusima.

Kako su najavili u opštini Svilajnac, objekat će sadržati tri tipa prostorija: upravno-tehničke, izložbene, radionice, 3D bioskop i kafeteriju. Tehničko-tehnološka jedinstvenost centra ogledaće se u korišćenju najsavremenije naučne opreme, kao i audio-vizuelnih efekata, kompjuterskih animacija i interaktivnih sadržaja u izložbenom prostoru. Fokus izložbenog dela biće na prezentovanju već postojećih informacija na inovativan način radi približavanja nauke široj javnosti.

U prizemlju Prirodnjačkog centra biće izloženi eksponati geološko-paleontološkog tipa, podeljeni na različite tematske celine:

  • Geološka doba, diverzitet živog sveta i izgled kopna u datim periodima,
  • Vodeni svet životinja i biljaka različitih geoloških doba,
  • Izumrle kopnene biljke i životinje kroz praistoriju,
  • Leteći reptili kroz evoluciju,
  • Okamenjeno drveće,
  • Život sisara,
  • Prostor posvećen geološkoj i paleontološkoj Srbiji,
  • Prostor za gostujuće izložbe.

U ulaznom prostoru posetiocima će biti prikazane informacije koje će ga uvesti u svet paleontologije i geologije Zemlje. Steći će uvid u geološka doba, diverzitet živog sveta i izgled kopna u datim periodima razvoja planete.

Izumrle kopnene biljke i životinje biće predstavljene u više celina i zauzimaće najveći deo prostora. U prizemnom centralnom delu objekta stajaće replike tri dinosaurusa u prirodnoj veličini i tunelom sa posebnom naučnom namenom. Tiranosaurus reks (dužine 12,4m), denversaurus (5,5m) i strutiomimus (4,9m) spadaće u izložene replike i biće okruženi gustim biljnim rastinjem.

Tunel ima svrhu da pri prolaženju prikaže geološke slojeve zemljine kore sa fosilima različitih perioda. U njemu će stajati fosili amonita i originalni fosil notosaurusa starog 245 miliona godina dimenzija 114 x 47cm zaštićen staklom. Na samom ukrštanju staza stajaće originalni primerak glave tarbosaurusa. Taj deo pokazivaće vremenski period u rasponu od 180 miliona godina: dinosaurusi su stari oko 65 miliona, amoniti u tunelu 140-180, a notosaurus oko 245 miliona godina.

U odvojenim prostornim celinama stajaće replike skeleta edmontosaurusa, tiranosaurus reksa i triceratopa.

Replika edmontosaurusa biće duga 8,5m sa originalnim fosilnim gnezdom veličine 70 x 60cm sa 11 jaja dinosaurusa. Dekoracija prostora obuhvataće mural, komade stena različitih nivoa i nekoliko stabala drveća ili žbunja. Pored replike biće postavljen originalni fosil tarbosaurusovg stopala veličine 70cm. Muralno oslikavanje zidova, stenje i bilje su i na ovom mestu deo dekoracije. Triceratop će biti poslednji predstavljeni kopneni dinosaurus. Dužina replike iznosi 6,7m, a pored njega će stajati originalni fosil protoceraptorove lobanje dimenzija 60 x 60cm.

Okolni prostor će biti ukrašen muralima, stenjem i gustom vegetacijom. Leteći dinosaurusi biće postavljeni iznad centralnog dela sa dinosaurusima, okačeni o tavanicu. Poseban prostor biće posvećen sisarima kao vrsti koja je počela da dominira planetom po izumiranju dinosaurusa. Originalni fosil repa gliptodona i lobanja merikoidodona će biti eksponati ovog dela. Okruženje će biti ukrašeno muralima (pogledati prilog 3) koji karakterišu floru i faunu oligocena (30 miliona godina unazad).

Deo izložbenog prostora biće posvećen paleontološkim nalazima Srbije. Ovakva postavka će biti veoma značajna jer će omogućiti posetiocima da na jednom mestu upoznaju biljne i životinjske vrste koje su postojale na ovim prostorima (mamuti i drugo). U toj tematskoj celini će biti izloženi eksponati pronađeni prilikom iskopavanja koje je finansijski pomogao Prirodnjački centar.

Više o projektu čitajte na sajtu E-kapija na linku ovde - http://www.ekapija.com/website/sr/page/331328

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;