INFONET-468X60-BANNER

Lokalne samouprave počinju vođenje registra investitora

17.08.2010. | Economy

Ministar životne sredine i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić izjavio je da lokalne samouprave imaju rok od dva meseca da počnu da vode registar investitora u cilju smanjenja broja prevara prilikom kupovine stanova.

Dulić je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da je Pravilnik o registru investitora, na osnovu kojeg je vođenje tog registra obavezno za sve lokalne samouprave, stupio na snagu 14. avgusta.

Građani će ubuduće pre kupovine nekretnine moći od lokalne samouprave da zatraže sve informacije o firmi koja prodaje nekretninu, najavio je ministar. Prema njegovim rečima, biće dostupne informacije o tome da li je konkretna firma nekada kršila zakon i gradila nelegalno, da li je neko sa njom imao sudske procese i slično.

Taj pravilnik biće dobar vodič za sve one koji hoće da kupe nekretninu, ocenio je on i podsetio na to da se u proteklim godinama dešavalo da je jedan stan prodavan i po nekoliko desetina puta.

Nakon uvođenja jedinstvenog sistema, pre svega registracije prodaje nekretnina koji je uradilo Ministarstvo pravde preko sudova, sa jedne strane, i preko ovog pravilnika koji će lokalne samouprave morati da uvedu, faktički prestaje opasnost da ljudi budu neinformisani kada kupuju nekretnine, istakao je ministar.

Dulić je uputio poziv građanima da budu oprezni kada kupuju stan od privatnog investitora, jer u tom slučaju preuzimaju sav rizik.

"Mi kao država ne možemo da pomognemo, osim što možemo da ih uputimo na sudove, a sada i da im pružimo pravovremene informacije o nekretnini koju kupuju kako bi izbegli prevare", rekao je on.

Ministar je podsetio na to da je domaća građevinska operativa u ekonomskim problemima i da većina građevinskih firmi ne bi mogla da gradi kada bi zakonom bilo predviđeno da moraju da imaju bankarske garancije u vrednosti objekata u izgradnji.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se bankarske garancije dobijaju pod veoma strogim uslovima i u tim slučajevima je faktički zarobljen ogroman novac, što ne može stimulativno da deluje na gradnju.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;