IZOLACIJA-468X60-BANNER

Jeftinija stanogradnja puni gradsku kasu - Novi Sad smanjio naknadu za uređenje građevinskog zemljišta

21.07.2010. | Dnevnik

Na poslednjoj sednici gradskog parlamenta Novog Sada, održanoj 25. juna, usvojene su izmene odluke o merilima za ugovaranje naknade za uređenje građevinskog zemljišta, čime je praktično udvostručen popust na komunalije koje investitori plaćaju odjednom, kaže za "Dnevnik" pomoćnik direktora za pravne poslove Zavoda za izgradnju grada Marijan Petrović.

Umesto dosadašnjih, efektivnih 17%, investitorima je do kraja godine omogućen popust od 40%, što je, po Petrovićevim rečima, naišlo na veoma povoljne reakcije investitora.

- Izmene su nedavno stupile na snagu, te ne postoje realni pokazatelji ali, po reakciji investitora, uvereni smo da ćemo na ovaj način ubrzati punjenje gradskog budžeta i podstaći građevinarstvo, što je u skladu sa strategijom republičke vlade – navodi Petrović.

On kaže da je popust velik, ali da će to stimulisati ulagače da uređenje zemljišta plaćaju odjednom i da će, takođe, ovaj potez povećati broj investicija u stanogradnji. Ove mere su oročene do 31. decembra, a od tada će taj popust iznositi 30%. Investitorima koji grade stambene zgrade omogućena je i dodatna pogodnost, pošto je dozvoljeno plaćanje komunalija na 34 rate, umesto dosadašnjih 24, uz avans od 30 procenata.

- Mi smo svesni koliko je građevinarstvo kompleksna privredna grana i koliko povlači sve ostale grane, te smo na ovaj način dali doprinos njegovom razvoju. Na primer, ako uzmemo da su komunalije do sada učestvovale sa oko 100 EUR po kvadratnom metru u ceni stana u prvoj zoni, sada je ta cifra pala na 60 evra - ukazao je Petrović.

On takođe navodi da očekuje da će do kraja godine biti rešena sva pravno-imovinska pitanja na preostaloj trasi Somborskog bulevara, te da će sledeće godine biti izgrađeno preostalih 900 metara ove saobraćajnice u punom profilu do spajanja sa Bulevarom Evrope. Petrović je podsetio da Grad nije uspeo da otkupi sve zemljište do početka građevinske sezone, te da se zbog toga odustalo od ove investicije. Ipak, za sve parcele na ovom potesu utvrđena je cena, dok je velika većina placeva otkupljena.

Što se tiče nastavaka izgradnje Bulevara Evrope, od Ulice Kornelija Stankovića do Rumenačkog puta, koja bi, po najavi dirtektora ZIG-a Borislava Novakovića, trebalo da počne za dve nedelje, Petrović kaže da su rešena sva imovinsko-pravna pitanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom, "Železnicama Srbije", "Vodama Vojvodine" i fizičkim licima. Ovaj deo Bulevara Evrope prelaziće preko postojeće pruge i na Rumenački put izaći kod Veterinarskog instituta.

Formiranje cene kvadrata

Prema podacima ZIG-a, u ceni kvadrata stana, bez cene pribavljanja zemljišta, troškovi izgradnje učestvuju sa oko 500 EUR, odnosno između 70 i 75 procenata. Obaveze investitora prema ZIG-u iznose između 90 i 150 EUR, u zavisnosti od zone, što je učešće od 15 do 18 procenata u ceni kvadrata. Još oko 200 evra investitori izdvajaju za projektovanje, pribavljanje saglasnosti i za priključenje na komunalnu infrastrukturu.

 

 

Komentari: 1

Gradjevinar 27.07.2010 08.00.24

500 eur? Onako kako nasi gradjevinari u vecini slucajeva rade taj iznos ne prelazi 250 eur.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;