INFONET-468X60-BANNER

Promocija LEED standarda i zelene gradnje na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

15.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Danas (15. jula) je u Svečanoj sali na Građevinskom fakultetu u Beogradu, upriličena ceremonija svečanog uručenja sertifikata polaznicima obuka za LEED Green associate (LEED GA), organizovanih u saradnji sa renomiranom kompanijom Colliers International.

Organizatori su ovim događajem želeli da promovišu uspešnu saradnju USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na uvođenju predmeta Zelena arhitektura i LEED u kurikulum ovog fakulteta.

Na ceremoniji su govorili profesor doktor Milica Jovanović Popović, profesor Arhitektonskog fakulteta, gospodin Džim Stajn, direktor ekonomskih programa USAID-a, i Miloš Švarc, predsednik udruženja inženjera konsultanata Srbije - ACES-a, člana FIDIC organizacije.

Stajn je izrazio nadu da će polaganje za LEED, ali i druge kurseve, biti moguće od ove jeseni i u Beogradu (prethodne jeseni ovo je bilo najavljeno za mart 2010. ali se nije obistinilo), jer je za zainteresovane iz Srbije polaganje za sada moguće jedino u gradovima u okruženju (Zagreb, Budimpešta, Sofija).

Infonet Group, putem Build magazina i portala Gradjevinarstvo.rs, već godinama promoviše standarde za zelenu gradnju pružajući brojne informacije iz ove oblasti. Studenti inženjerskih struka i profesionalci tako na srpskom jeziku mogu pronaći veliki broj informacija, linkova, prevedenih tekstova i vesti iz ove oblasti. Takođe, na Facebook stranici LEED Serbia - Zelena gradnja koju uređujemo možete pronaći linkove vezane za ovu temu.

Promociju zelene gradnje Infonet Group do sada je vršio isključivo iz sopstvenih resursa i na sopstvenu inicijativu.

 

Prof. dr Milica Jovanović Popović ukratko je, ispred Arhitektonskog fakulteta, govorila o vezi ove ustanove sa zelenom gradnjom uopšte. Po njenim rečima, pre dvadesetak godina uveden je predmet Bioklimatska arhitektura, i od tada je tema komfora, uštede energije, zelenih materijala i drugih tema iz ove oblasti zastupljena u obrazovnom programu fakulteta (molimo čitaoce koji su pohađali AF u naznačenom periodu da u komentaru ostave ime, iskustva i kratak opis stečenih znanja sa ovih predmeta, portal Gradjevinarstvo.rs).

Najavljena je izrada liste zelenih proizvoda za Srbiju, nešto poput Green Spec liste o kojoj je Build magazin pisao pre dve godine (link ispod teksta). Nju će za našu zemlju, pod pokroviteljstvom USAID-a, priređivati ACES u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu.

Više o LEED standardu, FIDIC-u i zelenoj gradnji možete saznati na našem portalu na tagovima i linkovima ispod teksta.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;