INFONET-468X60-BANNER

Kineski vozovi najbrži na svetu, ugrožavaju avionski prevoz - prosečna brzina 350km na sat

15.07.2010. | Tanjug

U Kini, koja ima najbrže vozove na svetu, sa kojima ni avionske kompanije na unutrašnjim linijama gotovo ne mogu da drže korak, železničari razmišljaju i o pruzi do Evrope, na primer Šangaj – Berlin, piše "Špigl onlajn."

Kineski vozovi su najmoderniji u svetu – za samo tri sata stiže se od Kantona do Vuhana, raskrsnice i metropole središnje Kine. Pruga je dugačka tačno 1.069 kilometara i prosečna brzina vozova je 350 kilometara na sat.

Kina je ostavila svet za sobom i kada je reč o superbrzim vozovima - japanski voz Šinkasen ima prosečnu brzinu od 243 kilometra na sat, nemački ICE vozovi još su „sporiji“ sa prosečna 232 kilometra na sat.

U toku je izgradnja nove pruge Šangaj – Peking na kojoj će vozovi saobraćati brzinom od 380 kilometara na sat. Planirana je nova pruga izmedju Pekinga i Vuhana, a u izgradnji je i pruga izmedju Hongkonga i grada Čengdu u provinciji Sečuan, centru IT industrije u kome se nalaze filijale "Intela", SAP i "Motorole."

Tokom sledeće tri godine u izgradnju brzih vozova biće uloženo oko 300 milijardi dolara, a dobar deo novca potiče iz vladinog programa za podsticanje konjunkture kojim vlasti nastoje da zaštite Kinu od svetske ekonomske krize, piše "Špig" i navodi da je sa novim svetom superbrzih pruga počeo i novi rat – prevoz putnika od jednog do drugog milionskog grada predstavlja unosan posao bez koga u sve većoj meri ostaju avionske kompanije.

U kompanijama "Čajna sautern" i "Čajna istern", te državnoj kompaniji "Er Čajna" strahuju od konkurencije superbrzih vozova.

U špicevima, kada se spajaju dva voza, u njima ima mesta za 1.200 putnika – u poredjenju sa tim "boing 737" bilo koje od tih kompanija pravi je patuljak.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;