INFONET-468X60-BANNER

U Zemunu je položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča

14.07.2010. | Tanjug

U Zemunu je položen kamen temeljac za most preko Dunava Zemun-Borča, dok je početak radova predviđen za april 2011. godine. Most, čija je vrednost 170 miliona evra, će biti dug 1.507 metara sa pristupnim saobraćajnicama u dužini od oko 21,5 kilometara. Rok za izgradnju je tri godine.

Predsednik Srbije Boris Tadić je pre polaganja kamena temeljca kazao da će izgradnja mosta početi u aprilu 2011. godine, a da je planirano da radovi budu završeni u proleće 2014. godine.

"Most će biti garant prijateljstva Srbije i Kine", rekao je Tadić i istakao da će izgradnja tog mosta veoma značajna za Srbiju i Beograd, jer će njegovom izgradnjom Beograd snažno iskoračiti na drugu obalu Dunava, gde će se graditi stambeni i poslovni prostor.

On je rekao da "posle decenija zastoja u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, Srbija ponovo kreće. Grade se autoputevi, mostovi, investira se u elektroprivredu. Građani Srbije mogu da budu ponosni, a ja sam ponosan zbog strateškog partnerstva sa Kinom. Ovo je samo prvi veliki zajednički projekat Srbije i Kine".

"Srbija je kao i svaka zemlja primila udar svetske finansijske krize i mi simbolički od postavljanja ugaonog kamena u izgradnji ovog mosta počinjemo novi sistem mera koje treba da poboljšaju ekonomsku situaciju u Srbiji, povećaju proizvodnju i nivo zaposlenosti", izjavio je Tadić.

"Znaćemo da smo na dobrom putu kada ponovo počne zapošljavanje, a izgradnja infrastrukturnih objekata je najbolji način da se otvori perspektiva zapošljavanja za naše sunarodnike", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, Kina snažno nastupa na međunarodnoj sceni, namećući se kao dominantan politički i ekonomski činilac. "Kineska ekonomija je godinama u svetskom vrhu, to je ekonomija najvišeg stepena razvoja i jedan od ključnih činilaca svetskih ekonoskih procesa. Kina postaje i jedan od najznačajnijih činilaca svetske politike i ne postoji tačka na ovom svetu na kojoj se ne pita za kinesko mišljenje", rekao je Tadić.

Planirane su tri faze radova, a u prvoj je predviđeno da se obave radovi od novog Novosadskog puta (saobraćajnice T6) do Batajničkog puta, dok druga faza podrazumeva završetak radova na gradnji mosta preko Dunava i spajanje Batajničkog i Zrenjaninskog puta. U trećoj fazi predviđeno je i spajanje Zrenjaninskog i Pančevačkog puta. Projekat podrazumeva i izgradnju osam manjih mostova i nekoliko petlji.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je rekao da su srpsko-kineski odnosi u usponu i da bi dobri politički odnosi trebalo da podrže i trajnu ekonomsku saradnju.

Ugovor o izgradnji mosta Zemun-Borča potpisali su 15. aprila ministarka za NIP Verica Kalanović sa potpredsednikom kineske kompanije CRBC koja će graditi most Lu Šanom i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom. Kalanovićeva je tada istakla da izgradnja tog mosta predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji, koji se bazira na bilateralnom sporazumu između Srbije i Kine.

Ministarka je navela da je ugovorom o izvođenju radova utvrđeno angažovanje domaćih podizvođača i upotreba građevinskog materijala iz Srbije, u odnosu od najmanje 45 odsto ukupne vrednosti projekta. Ona je dodala da je Ministarstvo za NIP nosilac projekta, a Grad Beograd korisnik i partner u realizaciji.

Kako je ranije saopšteno, 85 odsto novca za izgradnju mosta biće obezbeđeno iz kredita kineske Eksim banke, dok će 15 procenata biti finansirano iz Nacionalnog investicionog plana, a troškove eksproprijacije i tehničkih priprema preuzeće Grad Beograd.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa počekom od tri godine i fiksnom kamatnom stopom od tri odsto godišnje. Ugovorom je definisano i učešće srpskih podizvođača od najmanje 45 odsto.

Most Zemun-Borča biće deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put, čime će se ostvariti bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd i omogućiti dalji privredni razvoj Beograda odnosno dela grada na levoj obali Dunava.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;