INFONET-468X60-BANNER

Srpske tvrđave osvojile Evropsku komisiju

06.07.2010. | Deutsche Welle

Ministarstvo kulture Srbije otvorilo je u zgradi Evropske komisije u Briselu izložbu fotografija na kojima su prikazane tvrđave nastale na obalama dunavskog toka kroz Srbiju.

Da se o Srbiji u zgradi Evropske komisije u Briselu ne govori samo u kontekstu evrointegracija, politike i ekonomije, pokazala je i izložba fotografija tvrđava na Dunavu koju je u poznatom „Berlamonu“ organizovalo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije uz kooperaciju evropskog komesarijata za proširenje.

Evropski zvaničnici, zaposleni, kao i posetioci Evropske komisije, u prilici su da upoznaju Srbiju kroz slike sedam veličanstvenih srednjovekovnih tvrđava, počevši od utvrđenja u Baču, preko petrovardinske, beogradske i smederevske tvrđave, do onih iz Velikog Gradišta, Golubca i Kladova.

Za mnoge će i sama činjenica da jedna od najvećih evropskih reka, Dunav, prolazi gotovo 500 kilometara kroz Srbiju, predstavljati iznenađenje. Direktor Generalnog direktorijata za proširenje Majk Li, za Dojče vele je izjavio:

„Oni će takođe naučiti da je Srbija učestvovala u velikom broju faza evropske istorije, jer svaka od ovih tvrđava na neki način predstavlja i drugačiju kulturu. To će pomoći ljudima da shvate da je Srbija bila sastavni deo istorije Evrope, ali i da je sastavni deo njene budućnosti.“

Tvrđave - nekada simbol ratova, danas mostovi saradnje

Izložba je postavljena u zgradi Evropske komisije u Briselu.

Ministarstvo kulture Srbije pokrenulo je projekat Tvrđave na Dunavu kao deo programa UNESCO-a, koji se bavi kulturnim nasleđem jugoistočne Evrope, pod nazivom Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti. Projekat za cilj ima promociju, ali i svrsishodno korišćenje bogatog kulturnog nasleđa Srbije.

Tako su tvrđave, nekada simboli ratova i vojne moći, danas dobile kulturno-turističku perspektivu, ali i perspektivu regionalne i međunarodne saradnje. Ministar za kulturu u Vladi Srbije, Nebojša Bradić, posle otvaranja izložbe u Briselu za Dojče vele je izjavio:

„Verujemo da Tvrđave u funkciji kulturne i industrije festivala, ali i uz rekonstrukciju, mogu da daju doprinos lokalnim zajednicama u pogledu održivog ekonomskog razvoja. To je ono što nas motiviše da ih tako snažno predstavimo na tako važnom mestu, kao što je Evropska komisija. Nadamo se da ćemo u perspektivi imati i određena sredstva koja će Dunavska strategija opredeliti za ovakav projekat, koji je jedan od verovatno najznačajnijih u domenu srpske kulture“, rekao je Bradić.

Sledeći sastanak na Egzitu

Za potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, izložba fotografija dunavskih tvrđava, postavljena u srcu Evropske unije, prestavlja i pokazatelj privrženosti Srbije izradi Dunavske strategije, u kojoj, pored članica EU, učestvuju i pretendenti na članstvo u Uniji, kao i zemlje susedi Unije.

„Ova izložba pokazuje da će Srbija, u godinama koje slede, igrati značaju ulogu unutar Dunavske strategije, koja se oslanja na tri stuba: ekologija, socijalno-ekonomski razvoj i smanjenje regionalnih razlika, kao i infrastrukturni razvoj.“

Đelić je najavio da će sledeći korak biti okupljanje 50 mladih lidera iz zemalja dunavskog sliva na Egzitu, sa ciljem da upoznaju Srbiju i pod zidinama Petrovardinske tvrđave i razmene mišljenja o zajedničkoj budućnosti.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;