PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje gradnja pozorišta Beogradska komedija

06.07.2010. | Beoinfo

Zabadanjem prvog krampa u koren divljeg rastinja na prostoru budućeg pozorišta, glumac Dragan Jovanović simbolično je u okviru kompleksa današnje Ustanove kulture Palilula, bivšeg Narodnog univerziteta Braća Stamenković, označio početak izgradnje novog pozorišta, prvog posle 43 godine u Beogradu. U tom poduhvatu su ga, takođe u kompletnoj građevinarskoj opremi, podržala dva barda srpskog pozorišta, teatrolog Jovan Ćirilov i pisac Dušan Kovačević, kao i predsednik opštine Palilula Danilo Bašić.

– Radni naziv je Beogradska komedija, koji i najavljuje buduće žanrovsko opredeljenje pozorišta. Dobru volju imamo, ali kompletna sredstva još nismo obezbedili, pa smo pozvali na mobu iskusne radnike, Jovana i Duška, koji su se do sada dokazali u izgradnji pozorišta. Biće to radionica smeha, jer smeh je nešto što nedostaje ovom narodu, a i moja je želja od dečačkih dana – rekao je Dragan Jovanović, šaljivo najavljujući budući teatar humora.

Jovan Ćirilov je govoreći o našoj tradiciji od, kako je rekao, Sterije pa do Duška i modernih pisaca, izrazio zadovoljstvo što će grad dobiti mesto u kome vlada humor. Dušan Kovačević je rekao da je ovo jedan izuzetno lep dan za kulturu u Srbiji, i da može da bude inspirativan za sve one koji sumnjaju da može nešto da se uradi.

– Bio sam na mnogim gradilištima, ali nikad nisam video ovakav teren koji treba pretvoriti u pozorište – kazao je Kovačević, aludirajući na gusto rastinje koje se stvorilo u prethodnoj deceniji na zgarištu nekadašnjeg studija novokomponovane muzike, nazvavši ga dolinom Amazona. On je izrazio nadu da će već na proleće, u potpuno novom i moderno opremljenom prostoru, posetioci moći da uživaju u prvim predstavama.

Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić osvrnuo se na istorijat kompleksa današnje Ustanove kulture Palilula, bivši Narodni univerzitet Braća Stamenković, koji je bio zapušten 40 godina i kome će pripadati buduće pozorište.

– Decenijama se nije ulagalo u ovo zdanje, danas se obnavlja i s ponosom mogu da kažem da na Paliluli kultura nije zadnja rupa na svirali, kako to obično biva. Potrudili smo se da danas kultura bude glavno dešavanje u našoj opštini i gradu. Želja nam je da našim sugrađanima pružimo kutak gde će se lepo osećati i gde će biti smeha, kao i da naša deca žive u lepšem okruženju nego što smo ga mi imali prethodnih 30 godina – rekao je Bašić.

Opština Palilula obezbedila je oko deset miliona dinara, što će, prema rečima prvog čoveka opštine, biti dovoljno za izvođenje grubih građevinskih radova i da se sala stavi pod krov, dok će za opremanje enterijera sredstva biti obezbeđena naredne godine, kada je i planirana prva premijera. On je, takođe, pozvao i sponzore da se uključe u ovaj poduhvat kako bi prestonica što pre dobila novu dolinu smeha. U novom teatru planirano je oko 500 sedišta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;