IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počinje gradnja pozorišta Beogradska komedija

06.07.2010. | Beoinfo

Zabadanjem prvog krampa u koren divljeg rastinja na prostoru budućeg pozorišta, glumac Dragan Jovanović simbolično je u okviru kompleksa današnje Ustanove kulture Palilula, bivšeg Narodnog univerziteta Braća Stamenković, označio početak izgradnje novog pozorišta, prvog posle 43 godine u Beogradu. U tom poduhvatu su ga, takođe u kompletnoj građevinarskoj opremi, podržala dva barda srpskog pozorišta, teatrolog Jovan Ćirilov i pisac Dušan Kovačević, kao i predsednik opštine Palilula Danilo Bašić.

– Radni naziv je Beogradska komedija, koji i najavljuje buduće žanrovsko opredeljenje pozorišta. Dobru volju imamo, ali kompletna sredstva još nismo obezbedili, pa smo pozvali na mobu iskusne radnike, Jovana i Duška, koji su se do sada dokazali u izgradnji pozorišta. Biće to radionica smeha, jer smeh je nešto što nedostaje ovom narodu, a i moja je želja od dečačkih dana – rekao je Dragan Jovanović, šaljivo najavljujući budući teatar humora.

Jovan Ćirilov je govoreći o našoj tradiciji od, kako je rekao, Sterije pa do Duška i modernih pisaca, izrazio zadovoljstvo što će grad dobiti mesto u kome vlada humor. Dušan Kovačević je rekao da je ovo jedan izuzetno lep dan za kulturu u Srbiji, i da može da bude inspirativan za sve one koji sumnjaju da može nešto da se uradi.

– Bio sam na mnogim gradilištima, ali nikad nisam video ovakav teren koji treba pretvoriti u pozorište – kazao je Kovačević, aludirajući na gusto rastinje koje se stvorilo u prethodnoj deceniji na zgarištu nekadašnjeg studija novokomponovane muzike, nazvavši ga dolinom Amazona. On je izrazio nadu da će već na proleće, u potpuno novom i moderno opremljenom prostoru, posetioci moći da uživaju u prvim predstavama.

Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić osvrnuo se na istorijat kompleksa današnje Ustanove kulture Palilula, bivši Narodni univerzitet Braća Stamenković, koji je bio zapušten 40 godina i kome će pripadati buduće pozorište.

– Decenijama se nije ulagalo u ovo zdanje, danas se obnavlja i s ponosom mogu da kažem da na Paliluli kultura nije zadnja rupa na svirali, kako to obično biva. Potrudili smo se da danas kultura bude glavno dešavanje u našoj opštini i gradu. Želja nam je da našim sugrađanima pružimo kutak gde će se lepo osećati i gde će biti smeha, kao i da naša deca žive u lepšem okruženju nego što smo ga mi imali prethodnih 30 godina – rekao je Bašić.

Opština Palilula obezbedila je oko deset miliona dinara, što će, prema rečima prvog čoveka opštine, biti dovoljno za izvođenje grubih građevinskih radova i da se sala stavi pod krov, dok će za opremanje enterijera sredstva biti obezbeđena naredne godine, kada je i planirana prva premijera. On je, takođe, pozvao i sponzore da se uključe u ovaj poduhvat kako bi prestonica što pre dobila novu dolinu smeha. U novom teatru planirano je oko 500 sedišta.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;