INFONET-468X60-BANNER

Suficit u proizvodima od drveta u prva četiri meseca

29.06.2010. | Biznis

U prva četiri meseca ove godine Srbija je u spoljnotrgovinskoj razmeni proizvoda od drveta ostvarila suficit od 19,5 miliona dolara, što je prvi put u poslednjih nekoliko godina da Srbija više izveze nego uveze, saopšteno je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Predstavnik Privredne komore Rašo Milić  kazao je da je u tom periodu ukupna spoljnotrgovinska razmena iznosila oko 90 miliona dolara.

- Prošle godine spoljnotrgovinska razmena iznosila je 273 miliona dolara, ali je zabeležen deficit od 27 miliona dolara - naveo je on i ukazao da je problem Srbije što nema dovoljno trupaca, jer oni čine svega oko 40 odsto, dok oko 60 odsto ide na ogrevno i celulozno drvo.

- Problem je i loša osposobljenost kadrova nakon završenog školovanja, kao i zaostala tehnologija jer su neke mašine još iz 1936. godine - rekao je Milić i istakao da je neophodno doneti Strategiju razvoja drvne industrije, kako bi se pospešio izvoz i ukidanje carina na uvoz opreme koje nema u Srbiji.

- Razvoj drvne industrije koči i nedostatak preduzetničke aktivnosti, to što država još uvek nije servis građana, i što nije završena privatizacija - kazao je on.

Kako je saopšteno na skupu, potrebno je unaprediti saradnju između Srbije i italijanskog regiona Udine. Drvna industrija je u tom delu Italije jedna od osnovnih privrednih grana, a posebno su poznati po dizajnu nameštaja.

U Srbiji je 2,2 miliona hektara pod šumama, što je oko 29 odsto teritorije. Kako je saopšteno u Privrednoj komori, to je nedovoljno jer ima mogućnosti da se pošumi još milion hektara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;