INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Manevrom do jeftinijeg zemljišta

25.12.2008. | Nataša Korlat | Blic

Kompanija „MPC Propertis“, kako saznaje „Blic“, zvanično se povukla iz trke za tri hektara zemljišta na Autokomandi, iako je na nedavno održanom tenderu bila najbolji ponuđač. Zbog toga će ovaj plac da pripadne drugoplasiranom preduzeću „Plenum“ koje je, prema našim saznanjima, u vlasništvu iste kompanije. Tako će MPC, u stvari, ovo atraktivno zemljiše dobiti za 2,3 miliona evra manje od (njihove) najbolje ponude na tenderu.

Na tenderu za davanje u zakup tri hektara zemljišta na Autokomandi, pre mesec dana, MPC je izašao kao pobednik sa najboljom ponudom od oko 25,8 miliona evra. Nakon objavljivanja ove vesti, javnosti je bilo najinteresantnije da je Petar Matić, vlasnik ove kompanije pobedio do tada neprikosnovenog Miroslava Miškovića, čije je preduzeće „Brajt star propertis“ za isti plac ponudilo tri stotine miliona dinara manje. I dok su se mnogi bavili mogućim dogovorom ovih biznisimena, jer je „Delta“ već objavila gotov idejni projekat, malo ko je obraćao pažnju na drugoplasiranu kompaniju „Plenum“, koja je na tenderu iznela ponudu od oko 23,5 miliona evra.

Samo nekoliko dana pre nego što je tenderska komisija uputila i zvaničan predlog gradonačelniku Draganu Đilasu o najboljem ponuđaču na tenderu, što je zakonska procedura, MPC se „povukao“ iz trke i prepustio zemljište na Autokomandi svom preduzeću i na taj način će za njega platiti 2,3 miliona evra, nego što je prvobitno ponudio.

U MPC-u nisu želeli detaljnije da pričaju na ovu temu. Samo su kratko prokomentarisali“ Nismo odustali od tog zemljišta“.

Na pitanje „Blica“ da li je „Plenum“ u njihovom vlasništvu, ponovili su: “Nismo odustali od placa na Autokomandi“.

Iako u MPC-u nisu hteli da potvrde da je drugoplasirano preduzeće zapravo njihovo, to se jasno može videti na sajtu Agencije za privredne registre. Tamo stoji da je „Plenum“ društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji je jedini član „MPC holding“. Na sajtu, takođe, piše da se „Plenum“ bavi „upravljanjem nekretninama za tuđ račun“ i da je „registrovano za spoljnotrgovinski promet“.

Manevar ove kompanije, kojim će u gradsku kasu „leći“ 2,3 miliona evra manje, u Direkciji za građevinsko zemljište prokomentarisali su kao zakonit.

- Za vođenje postupka je važno da li je ponuđač predao validnu dokumentaciju i da li ispunjava uslove za takmičenje. Komisija je procenila da su svi uslovi ispunjeni i nije važno da li je neko izašao sa pet ili jednom ponudom - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Kako je „Blicu“ rečeno u kabinetu gradonačelnika, Dragan Đilas je potpisao predlog tenderske komisije. Da bi preduzeće „Plenum“ postalo i zvaničan pobednik na tenderu, Direkcija za građevinsko zemljište mora u roku od mesec dana sa njim da potpiše ugovor i tu se završava kompletna procedura oko korisnika placa na Autokomandi.

Možda javnost i ne bi bila toliko zainteresovana za priču o ovom zemljištu da pre više od godinu i po dana kompanija „Delta“ nije najavila da će na njemu na proleće 2008. godine graditi veliki tržni centar. Projekat je već tada bio gotov i kako su govorili u „Delti“, u njega je trebalo da uloži oko 300 miliona evra. Po projektu, kompleks bi se sastojao od tržnog centra na 220.000 kvadrata i dve kule bliznakinje na ukupno 100.000 kvadratnih metara. Određeni su i rokovi, po kojima bi za izgradnju prve i najveće etaže tržnog centra bilo potrebno između dve i dve i po godine, dok je gradnja kula bliznakinja planirana za 2010. godinu.

- To će biti najveći tržni centar na Balkanu - govorili su tada optimistično u „Delti“.

Inače, Miroslav Mišković i kompanija „Delta“ već poseduju deo placa na Autokomandi, ali su im za realizaciju čitavog projekta i izgradnju kula bliznakinja neophodna i ona tri hektara, koja će po svemu sudeći uskoro i zvanično biti u vlasništvu MPC-a.


 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;