INFONET-468X60-BANNER

Zgrade u Novom Sadu će štedeti energiju

31.05.2010. | Dnevnik

Memorandum o razumevanju između Grada Novog Sada, Gradske agencije za energetiku i Republičke agencije za energetsku efikasnost (AEE) potpisan je 28. maja u Skupštini grada. Osnovni cilj memoranduma jeste saradnja u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije a prvi demonstracioni projekat biće upriličen na zgradi Gerontološkog centra na Novom naselju.

Saradnja podrazumeva razmenu informacija, organizovanje zajedničkih nastupa, zajedničko apliciranje na regionalnim i evropskim projektima i realizaciju proejkata.

Na dokument su potpis stavili gradonačelnik Igor Pavličić, direktor AEE Bojan Kovačić i direktor Agencije za energetiku Dejan Kovač.

- Do 2012. godine određeni broj javnih zgrada u Novom Sadu biće rekonstruisan kako bi postale energetski efikasne. Važno je ukazati da je moguće projekte finaninsirati iz ostvarenih ušteda, a tu je i model gde ESKO kompanije mogu da investiraju u rekonstrukciju instalacija i fasada, a da posao naplate iz tako ostvarene uštede u troškovima za energiju – rekao je direktor AEE Kovačić. Dodao je da je potrebno uvesti sitem upravljanja komunalnom energetikom (rasveta, grejanje, vodovod) na nivou grada.

- Ovo je prvi korak ka cilju da Novi Sad postane jedan od pionira u primeni energetske efikasnosti. Potreban je širi front gradova u Srbiji kako bi osnovali republički fond za energetsku efikasnost. Moramo i smanjiti zavisnost od uvoznih energenata, kako bismo izbegli slučajeve kao što je bila gasna kriza. AEE treba da pomogne razvoj energetski efikasnog društa. Mi smo u Novom Sadu, uvođenjem novog sistema obračuna naplate grejanja "Novosadske toplane" učinili korak ka tome – izjavio je direktor Agencije za energetiku grada Kovač.

Po njegovim rečima, postoje projekti koji su pokazali da se ulaganjem u termostatske ventile, bolju izolaciju i druge instalacije, kroz uštedu u računima ulaganje može isplatiti za dve godine.

Gerontološki centar biće prvi u Srbiji

Po rečima direktora AEE Bojana Kovačića, sistem po kojem će se rekonstruisati Gerontološki centar nije novina u Evropi, ali će biti prvi takav projekat u Srbiji. To je ESKO (Energy Service Companies) model finansiranja. Naime, takve kompanije nude da ugrade opremu i materijale koji će ostvariti zagarantovanu uštedu u određenom procentu.

Te komapnije bi zatim, svoj posao naplaitile u određenom procentu iz ostvarene uštede tokom određenog vremenskog perioda. Koja će kompanija dobiti posao na Gerontološkom centru odrediće mešovita stručna komisija, sastavljena iz predstavnika grada i AEE.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;