INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sedište IFC-a u Vašingtonu dobitnik LEED-EB: O&M Platinum sertifikata

28.05.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Sedište kompanije IFC (International Finance Corporation) u Vašingtonu kojom upravlja Brandywine Realty Trust dobilo je platinasti LEED sertifikat za postojeće zgrade u kategoriji operativnosti i održavanja LEED-EB: O&M (Leadership in Energy and Environmental Design for Existing Buildings: Operations and Maintenance Platinum Certification).

Napomena: za više o firmama i organizacijama koje se pominju u tekstu pogledati linkove i tagove na kraju teksta.

Firma Leonardo Academy bila je konsultant za projekat po kom su implementirana rešenja koja će unaprediti zelene karakteristike zgrade da dobije najviši stepen sertifikacije.

Prema saopštenju USGBC-a, organizacije koja izdaje LEED sertifikate, sedište korporacije IFC prva je zgrada u Vašingtonu sa platinastim sertifikatom, a druga u SAD od kako je u 2009. godini lansiran standard za postojeće zgrade, verzija 3 - LEED-EB v3.

Sedište IFC optimizovano je prema zahtevima održivosti i efikasnosti:

  • zahvaljujući posebnim merama godišnja ušteda vode smanjena je za 4.189.504 litara godišnje a sva unapređenja predstavljala su investiciju koja se povratila za tri meseca
  • sva električna energija koju zgrada troši ima sertifikat organizacije Wind Current koja se određuje ekološku ličnu kartu proizvedenih kilovata
  • postignut je Energy Star od 89 poena od mogućih 100 što je bilo sasvim dovoljno za postizanje i ovog sertifikata (vidi tag na kraju teksta).
  • sav nameštaj i elektronska oprema deo su lanca recikliranih materijala
  • dokumentovana je smanjena emisija CO2 za 100.996 metričkih tona u odnosu na nacionalni prosek koji beleži Cleaner & Greener program (čistije i zelenije) koji vodi Leonardo Academy.
  • sađeno je bilje kome je ova lokacija prirodno stanište kao i adaptirane biljke čime se smanjuje potrošnja vode za zalivanje za 65% ali je potrebno i niži stepen zaštite bilja pesticidima i đubrivima
  • implementirana je Green Cleaning Policy koja garantuje 100% upotrebu čistih zelenih proizvoda u zgradi i na parceli
  • napravljen je plan osvetljenja koji smanjuje prosečnu upotrebu žive na 43 pikograma po lumenu na sat za svako sijalično mesto.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;