INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Solarni paneli se isplate za desetak godina, a procedura je jednostavna

06.09.2022. | Tanjug

Željko Marković, stručnjak za energetiku iz "Dilojta", izjavio je da su solarni paneli izvor energije koji je najlakše i najbrže graditi, a procedura je maksimalno pojednostavljena.

Solarni paneli

Ulaganje u solarne panele isplati se za 8-10 godina (Foto: Pixabay)

Marković je za TV Tanjug rekao da je izgradnja solarnih panela veoma jednostavna i da ih mogu ugraditi sva domaćinstva, a da se ulaganje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora isplati nakon desetak godina.

Kod ugradnje solarnih panela na nekoj lokaciji uzima u obzir osunčanost u prethodnih deset godina, pa se taj prosek koristi za proračun kako će se proizvoditi električna energija iz panela, objasnio je.

Prema njegovim rečima, kod ugradnje solarnih panela do deset kilovata procedura je veoma jednostavna i odmah se dobija rešenje o odobrenju za priključenje panela tako što elektrodistribucija izađe na teren i postavi dvosmerno brojilo koje može da meri potrošnju struje u oba smera.

Marković je naveo da su najveći proizvođači solarnih panela Кinezi, ali da se jedan broj panela uvozi i iz Evrope, te da se svi oni razlikuju po efikasnosti.

- Paneli su napravljeni tako da ih ni grad ni određene atmosferske nepogode ne mogu oštetiti, dovoljno su čvrsti, napomenuo je Marković koji je bivši direktor u EPS-u.

On je skrenuo pažnju da kod solarnih panela postoje neka ograničenja, navodeći da instalisana snaga tih panela ne može da bude veća od instalisane snage priključka, jer se ne bi zadovoljili tehnički kriterijumi i da ukupna proizvodnja električne energije ne može biti veća od potrošnje na godišnjem nivou.

- Ograničenja postoje, jer nije cilj da neko bude proizvođač električne energije i da zarađuje od toga, nego da se energija proizvede za sopstvene potrebe, kazao je Marković za TV Tanjug.

Dodao je da se cena solarnih panela ne iskazuje po kvadratu, nego po instalisanoj snazi, te da jedan kilovat košta oko 1.000 evra, sa ugradnjom.

Po njegovom mišljenju, ulaganje u solarne panele, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za domaćinstva, isplati se u periodu od osam do deset godina, ali treba imati u vidu i da je rok trajanja panela oko 25 godina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;