INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li Beograd može da se greje na podzemnu toplu vodu?

05.08.2022. | eKapija

Tender za izradu studije o geotermalnom potencijalu podzemnih vodnih resursa na teritoriji toplana i kotlarnica raspisalo je JKP "Beogradske elektrane".

Toplana

Ušteda energenata ostvariće se uključivanjem OIE u sistem daljinskog grejanja (Foto: Pixabay)

Navodi se da je namera JKP "Beogradske Elektrane", u skladu sa evropskim tendecijama ka kreiranju nove generacije daljinskih sistema grejanja bez emisije CO2, kao i sa situacijom sa energentima u svetu, da se u narednom periodu ostvare što veće uštede u potrošnji glavnih energenata - prirodnog gasa i tečnog goriva, električne energije i sirove i tehnološke vode, odnosno da se rad postrojenja i distributivne mreže učini što efikasnijim i profitabilnijim.

Dodaje se da su u okviru projekata rehabilitacije i rekonstrukcije toplotnih izvora i toplovodne mreže, rekonstruisane sve veće toplane i kotlarnice u cilju sigurnije i ekonomičnije proizvodnje i distribucije toplotne energije, čime su ostvarene pretpostavke za početak uključivanja obnovljivih izvora energije (OIE), posebno geotermalne energije u sistem daljinskog grejanja.

Osnovni ciljevi u izradi studije su izvođenje detaljnih geotermalnih istraživanja na odabranim lokacijama toplana u Beogradu, procena geotermalne potencijalnosti, odabir pilot područja za dalja istraživanja u smislu eksploatacije geotermalnih resursa, kvantifikacija geotermalnih resursa i sagledavanje mogućnosti uključivanja u sisteme daljinskog grejanja i utvrđivanje fizibilnosti korišćenja geotermalnih resursa u tehnološkom i finansijskom smislu za svaku od lokacija.

Među lokacijama koje su odabrane za istraživanje je ukupno 18 toplana i kotlarnica u Beogradu: TO "Novi Beograd", TO "Dunav", TO "Miljakovac", TO "Mirijevo", TO "Banovo Brdo", TO "Cerak", TO "Voždovac", TO "Medaković", TO "Višnjička Banja", TO "Konjarnik", TO "Borča", TO "Batajnica", KO "Resnik", KO "Barajevo", KO "Sremčica", TO "Mladenovac", KO "Železnik" i KO EI "Zemun Polje".

Ističe se da je dubinski zahvat istraživanja neophodno izvesti za prognozne dubine do 5.000 metara, a temperaturni zahvat za temperature do 150 stepeni celzijusa.

Vrednost posla je 30 miliona dinara, a tender je otvoren do 24. avgusta.

Beogradske elektrane raspisale su još jedan tender - za izradu tehničke dokumentacije za investicione projekte. Dokumentaciju je potrebno izraditi za toplane i kotlarnice na pet grejnih područja - Novi Beograd, Dunav, Cerak, Voždovac i Konjarnik.

 

Komentari: 1

Petar 08.08.2022 14.16.08

Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim istraživanjima. I za čije pare? Ko će da odgovara kako su JKP "Beogradke eletrane" upropastile buštinu geotermalne energije u Ljigu za šta je potrošeno više od milion evra? ... Bolje uvedite naplatu po potrošnji, da vidimo koliko ste nerentabilni i da je cena toplotne energije koju vi proizvodite ista kao i cena eletrične energije - a trebala bi da bude 3 puta manja!!

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;