INFONET-468X60-BANNER

Novi projekti i inovacije firme Bosch u Srbiji

20.05.2010.

Uprkos trenutno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji Bosch je u Srbiji razvio nove projekte i tržištu ponudio inovativne proizvode. U poslovnoj  2009. godini promet se na domaćem tržištu smanjio za 22 procenta, na 19 milliona evra, uključujući i promet u Crnoj Gori.

Tokom 2009. broj zaposlenih u grupi Bosch u Srbiji povećao se sa 39 na 47. Bosch očekuje da će se u 2010. godini poslovanje stabilizovati i da će promet porasti za 8%. 

Robert Bosch d.o.o. je otvorio novo odeljenje Automotive u kome se radi na stvaranju kompletne baze podataka vozila i tehničke specifikacije, integrisanih sistema i komponenti za vozila. Beograd je trenutno četvrta lokacija u svetu sa ovakvim odeljenjem, posle Karlsruea u Nemačkoj, Sao Paola u Brazilu i Singapura.

U tu svrhu je 2009. godine u Beogradu otvoreno 12 novih radnih mesta. Stalno istraživanje, obimna baza podataka i sistematsko informisanje pomažu kompaniji da predvide trendove na postprodajnom tržištu autodelova. “Osim toga na osnovu dobrih rezultata ovog novog odeljenja u Srbiji, možemo da očekujemo nove zadatke iz naše centrale,” rekla je Jovanka Jovanović, generalni direktor Robert Boscha Srbija.

U 2009. god. moderni trening centar za mehaničare je postao duplo veći zahvaljujući saradnji sa mrežom Bosch Car Service i Bosch Diesel centrom Žeravica u Novom Miloševu. Trenutno svi zainteresovani automehaničari mogu da u njemu pohađaju neki od 10 specijalističkih treninga na srpskom jeziku koji su u ponudi.

Od marta 2010. u Srbiji se za program termotehnike sada umesto brenda Junkers koristi brend Bosch. Ova promena brenda je tokom ove godine implementirana u sedam zemalja istočne i jugoistočne Evrope. Bosch termotehnika planira da ovu promenu brenda iskoristi za dalje širenje svog programa energetsko-efikasnog grejanja i rešenja za toplu vodu.

“Potražnja za najsavremenijom tehnologijom raste i taj trend će nam pomoći da ojačamo našu poziciju na tržištu,” rekao je Tomas Bajer, generalni direktor regiona Bosch Adria na godišnjoj konferenciji za štampu u Beogradu. “Mi smo uvereni u potencijale ovog regiona: modernizacija sistema za grejanje je prvi korak u obnovi energetske efikasnosti”, rekao je Darko Mužević, direktor odeljenja termotehnike za region Adria.

Bosch odeljenje električnih alata glavni deo prometa je ostvario prodajom proizvoda koji nisu stariji od dve godine. U Srbiji su u 2009. godini takvi alati iznosili 38 procenata od prometa. Na tržištu se pojavilo 120 novih alata.

Bežični alati sa litijum-jonskom tehnologijom postaju takođe sve popularniji u Srbiji. Na tržištu se pojavila serija novih proizvoda sa litijum-jonskom tehnologijom:  profesionalni plavi alat 3.6 V do 36 V, zatim prve bežične CISO baštenske makaze, četvrta generacija IXO odvijača koji je najprodavaniji DIY alat u svetu, prodat u preko 8 miliona primeraka.

Prodaja bežičnog alata je u porastu i u odnosu na 2008. godinu prodaja je u Srbiji porasla za 3 procenta. U 2009. godini Bosch je u Srbiji plasirao potpuno novi program mernog alata pod nazivom CST/berger.

Početkom 2010. Bosch je treći put donirao edukativnu radionicu za decu ulice koju organizuje Centar za integraciju mladih. Radionice koje su započete 2008. osmišljene su za edukaciju i socijalizaciju dece ulice. U proseku svaku radionicu pohađa 10 do 15 dece uzrasta između 6 i 18 godina.

Robert Bosch d.o.o. u Srbiji: Robert Bosch d.o.o. je regionalna filijala grupe Bosch. Sa sedištem u Beogradu, osnovana je 2006, i takođe je odgovorna za poslovanje Boscha u Crnoj Gori. Na ovim tržištima Bosch distribuira proizvode iz oblasti automobilske tehnologije, električnih alata, termotehnike pod brendovima Bosch, Skil, Dremel, Buderus i CST/berger.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;