INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sjajna arhitektonska rešenja pristigla na konkurs "Tipska fruškogorska kuća za odmor"

21.04.2022. | eKapija

Tema prošlogodišnjeg arhitektonskog konursa koji je organizovala Opština Irig u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada (DaNS) bila je Tipska fruškogorska kuća za odmor. Cilj konkursa je bio da se kroz valorizaciju više pristiglih idejnih rešenja iznađe ono najkvalitetnije.

U zavisnosti od veličine i kvadrature, objekti su razvrstani u tri različite kategorije. Za kuću tip 1 (objekat do 100 m2) stiglo je ukupno 18 radova, za tip 2 (objekat do 150 m2) 17, a za kuću tip 3 (objekat do 300 m2) 13 radova.

Tip 1 - kuća za odmor za jednog vlasnika (porodica, pojedinac)

Glavna odlika nagrađenog rada arhitekte Stefana Radoševića jeste, prema oceni žirija, savremena interpretacija ideje preuzete iz tradicionalne graditeljske prakse u vidu formiranja objekta oko centralno postavljenog ognjišta.

Dodatna vrednost ovog prostornog, funkcionalnog i simboličnog jezgra objekta leži u tome što je taj prostor u isto vreme unutrašnji i spoljašnji, otvoren i zatvoren, i što u zavisnosti od preferecije korisnika može biti potpuno privatan ili postati mesto susreta i kontakta.

Tip 1 - Stefan Radošević

Tip 1 - Stefan Radošević (Foto: Konkurs/Stefan Radošević)

 

Tip 1 - Stefan Radošević

Tip 1 - Stefan Radošević (Foto: Konkurs/Stefan Radošević)

Rad tima Unknown Studio iz Beograda je otkupljen. Kako je pojašnjeno, jednostavna volumetrija razdvojenih prostornih celina i njihov, u zavisnosti od terena i orijentacije, međusobni odnos nudi veliki broj prostornih varijacija i mogućnosti primene u različitim situacijama.

Tip 1 - Unknown studio

Tip 1 - Unknown studio (Foto: Konkurs/Unknown studio)

 

Tip 1 - Unknown studio

Tip 1 - Unknown studio (Foto: Konkurs/Unknown studio)

Tip 2 - rezidencijalna vila

Nagrađen je rad Mirka Pavlovića. U ovom projektu je na originalan način upotrebljen motiv kosog krova planinske kuće. Igra i kombinovanje dva volumena kosih ravni stvaraju svojevrsnu opnu unutar koje je prilično racionalno iskorišćen prostor za smeštaj svih neophodnih sadržaja koju jedna kuća za odmor ili najam treba da poseduje.

Jedan od najvećih kvaliteta ovog rada jeste isticanje i stavljanje akcenta na korišćenje prostora terase i otvaranje ka prirodi, pojašnjava se.

Tip 2 - Mirko Pavlović

Tip 2 - Mirko Pavlović (Foto: Konkurs/Mirko Pavlović)

 

Tip 2 - Mirko Pavlović

Tip 2 - Mirko Pavlović (Foto: Konkurs/Mirko Pavlović)

Tip 3 - rezidencijalna vila

Nagradu je dobio Enterijer Janković. Rešenje odlikuju naglašeni dvovodni krovovi koji se sa obe strane objekta spuštaju do tla formirajući pri tome interesantne međuzone i prodore između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Interakcija između spolja i unutra je intenzivirana upotrebom velikih staklenih površina, natkrivenih i otvorenih terasa.

Za objekat je karakteristična upotreba drvenog konstruktivnog sistema što je za svaku pohvalu kada je reč o njegovoj primeni kod objekta veće kvadrature, navodi žiri. Osnova je funkcionalna i dobro programski koncipirana tako da omogućava korisnicima različite režime korišćenja.

Tip 3 - Enterijer Janković

Tip 3 - Enterijer Janković (Foto: Konkurs/Enterijer Janković)

 

Tip 3 - Enterijer Janković

Tip 3 - Enterijer Janković (Foto: Konkurs/Enterijer Janković)

Otkupljen je rad Mirka Pavlovića, a kako navodi žiri, odlučeno je da se na ovaj način nagradi projekat koji je pokušao da da rešenje za objekat visokog nivoa komfora naročito ako se uzme u obzir i činjenica da je zona nove vrdničke banje lokacija gde se očekuje potreba za objektima ovog tipa. Predloženo rešenje odlikuje promišljena funkcionalnost i fleksibilnost u korišćenju objekta u rezidencijalne ili turističke svrhe.

Tip 3 - Mirko Pavlović

Tip 3 - Mirko Pavlović (Foto: Konkurs/Mirko Pavlović)

 

Tip 3 - Mirko Pavlović

Tip 3 - Mirko Pavlović (Foto: Konkurs/Mirko Pavlović)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;