INFONET-468X60-BANNER

Kakve se izmene planiraju za "Pionirski grad" - bazen, sportski tereni, zoo kutak i paviljoni za decu

30.03.2022. | eKapija

Andzor inženjering iz Novog Sada prirpremio je Urbanistički projekat za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata u kompleksu SRC "Pionirski grad", a Grad Beograd je oglasio javnu prezentaciju ovog projekta.

Paviljoni za smeštaj dece

Paviljoni za smeštaj dece (Foto: Andzor inženjering)

"Pionirski grad" se nalazi u park-šumi Košutnjak, na granici opština Rakovica i Čukarica, udaljen oko 6km južno od centra Beograda. Postoji duže od sedamdeset godina i služi za boravak đaka, odmor i nastavu u prirodi. Podignut 1949. godine prema projektu arhitekte Rajka Tatića, zamišljen je kao dečija kolonija paviljonskog tipa, a imao je čak i železnicu, poštu i telefonsku centralu i štampariju.

Sportska sala

Sportska sala (Foto: Andzor inženjering)

- Međutim, nenamensko korišćenje, slabo održavanje i izostanak ulaganja doveli su do devastacije. Značajan deo prostora je dat pod zakup različitim korisnicima, a većina postojećih objekata nije u funkciji - navodi se u projektu i ističe da je zbog izuzetnog značaja ovakvog kompleksa, Grad Beograd doneo odluku o vraćanju i unapređenju izvorne namene – dečjeg kampa za povremeni boravak dece u funkciji obrazovanja i rekreacije.

Letnja pozornica

Letnja pozornica (Foto: Andzor inženjering)

Površina obauhvaćena projektom iznosi 17,40 hektara. Obnovljeni Pionirski grad imaće nekoliko zona - Mirna zona u kojoj će se nalaziti smeštajni kapaciteti - 11 paviljona, zona edukacije sa edukativnim sadržajiima uglavnom u centralnoj zgradi, uz učionice na otvorenom u blizini centralne zgrade i staklenika, zatim zona sporta i rekreacije sa sportskiim terenima, salama i zatvorenim bazenom, zona zabave tj. zona kreativnih radionica zabavno-edukativnog karaktera i sprava za poboljšanje motorike i zabavu na otvorenom i kombinovana Zona zabave i edukacije sa letnjom pozornicom.

Biće uklonjen stari i izgrađen novi staklenik

Biće uklonjen stari i izgrađen novi staklenik (Foto: Andzor inženjering)

U planu je rekonstrukcija centralne zgrade i dogradnja aneksa za bazen, obnova stare upravne zgrade, kao i rekonstrukcija ili zamena objekta pod nazivom "Kuća velikog brata" u cilju prilagođavanja nameni kompleksa, zamena 11 paviljona za smeštaj dece i prateće sadržaje, rekonstrukcija i proširenje staklenika i letnje pozornice, uređenje i oblikovanje slobodnih i zelenih površina i njihovo opremanje u funkciji rekreacije na otvorenim terenima i u prirodi.

Ulazna kapija

Ulazna kapija "Pionirskog grada" (Foto: Andzor inženjering)

Nakon rekonstrukcije kompleks će imati centralnu zgradu, višefunkcionalni objekat za edukativne, zabavne, kulturne i sportske aktivnosti sa restoranom, postojeću staru upravnu zgradu, objekat namenjen za edukaciju, zabavu i sportske aktivnosti u koji će biti pretvorena rekonstruisana Kuća velikog brata, 11 paviljona za smeštaj dece na 4.400 m2 i prateće sadržaje, staklenik, botanički i zoo kutak, letnju pozornicu, kompleks sportskih terena, zelene i slobodne površine u okviru kojih se planira uređenje površina za sport i rekreaciju, sport, zabavu, edukativne sadržaje na otvorenom i postavljanje urbanog mobilijara.

U planu je potpuna rekonstrukcija

U planu je potpuna rekonstrukcija (Foto: Andzor inženjering)

Kako je navedeno, položaj stare upravne zgrade i centralne zgrade biće zadržan, a u planu je izgradnja bazena sa pratećim sadržajima kao aneks centralne zgrade, na površini od 700m2.

Biće izgrađene nove sale i sportski tereni

Biće izgrađene nove sale i sportski tereni (Foto: Andzor inženjering)

Parkiranje posetilaca Pionirskog grada biće rešeno na obodu kompleksa. Pešački tokovi se preusmeravaju na Ulicu kneza Višeslava i Pionirsku ulicu, a postoji i mogućnost uređenja nove pešačke trase koja bi spojila Ulicu kneza Višeslava i Bulevar patrijarha Pavla.

Planira se izmeštanje pešačkih staza

Planira se izmeštanje pešačkih staza (Foto: Andzor inženjering)

U planu je rekonstrukcija i dogradnja postojećih i izgradnja novih sportskih terena - teren sa veštačkom travom za fudbal, teren za odbojku i odbojku na pesku, kao i teniski teren. U zoni sportskih terena planirana je izgradnja dvostrano orijentisanih sportskih tribina.

Biće izgrađen zatvoreni bazen, zoo kutak i sportski tereni

Biće izgrađen zatvoreni bazen, zoo kutak i sportski tereni (Foto: Andzor inženjering)

Biće uklonjen postojeći staklenik, a u njegovoj neposrednoj blizini biće izgrađen novi, dok će letnja pozornica biti rekonstruisana, a plan je i da se uklone nelegalni objekti kao što su balon hale.

Vraća prvobitna namena

Vraća prvobitna namena "Pionirskog grada" (Foto: Andzor inženjering)

 

Upravna zgrada ostaje na istom mestu

Upravna zgrada ostaje na istom mestu (Foto: Andzor inženjering)

 

Biće rekonstruisani stari i dodati novi prateći sadržaji

Biće rekonstruisani stari i dodati novi prateći sadržaji (Foto: Andzor inženjering)

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;